Nový šéf rakouské diplomacie v otázce Temelína přitvrdí

Vídeň - Nově jmenovaný rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger chce být aktivnější při jednáních o české atomové elektrárně Temelín. Pro agenturu APA uvedl, že bude na mezinárodní úrovni vystupovat proti jaderné energetice. Otázku Temelína chce probírat při každém jednání s českými politiky. "Kdykoli se setkám se svým českým kolegou, bude toto téma vždy na pořadu jednání," řekl Spindelegger.

„Budeme vždy požadovat, aby bezpečnostní standardy (jaderných zařízení) byly mimořádně vysoké,“ uvedl dále ministr. Na námitku, že Rakousko je zároveň dovozce jaderné elektřiny, odpověděl, že „s tímto rozporem musíme žít, protože v současné době bohužel neexistuje žádná alternativa“. Potvrdil, že Rakousko bude podporovat rozvoj alternativních energií a u dodavatelů proudu usilovat o jejich diverzifikaci.

Ministr chce i v dalších otázkách zachovat kontinuitu rakouské zahraniční politiky. Například nehodlá vést diskuse o rakouské neutralitě nebo o přistoupení země k nějakému vojenskému bloku a chce zachovat Vídeň jako významné sídlo OSN a mezinárodních organizací. Pokud jde o zahraniční mise rakouských vojáků, těžištěm má být nadále jejich účast na Balkáně a na Golanských výšinách, přehodnotit naopak chce účast na misi EU v Čadu.