„Bombajské 11. září“ nekončí ani po 22 hodinách

Bombaj (Indie) - Bez varování, nezvykle brutálně a neobvyklým způsobem zaútočili teroristé ve středu večer na indickou Bombaj. Jejich cílem bylo zabít co nejvíce lidí, hlavně anglicky mluvících cizinců. Při sérii explozí a přestřelek zahynulo nejméně 125 lidí, další skoro čtyři stovky utrpěly zranění. Střelba se v ulicích města ozývá i teď, více než 20 hodin po prvním úderu atentátníků. Z několika budov také šlehají plameny. Neví se, kdo násilí rozpoutal ani kolik lidí je drženo jako rukojmí. Mezi oběťmi i rukojmími je mnoho cizinců, zatím ale nejsou zprávy o tom, že by atentáty zasáhly české občany.

Komanda teroristů v malých člunech přistála ve středu hodinu před půlnocí u břehů Bombaje. Krátce nato přišly zprávy o prvních mrtvých. Ozbrojená komanda obsadila nejméně desítku vybraných cílů, kulky a granáty zabíjely na hlavním nádraží nebo ve vyhlášené kavárně, teroristé obsadili také nemocnici, bombajské židovské centrum a dva nejluxusnější hotely - Tádž Mahál a Oberoi. Tam šli po cizincích, hlavně po těch s britským nebo americkým pasem. Mezi mrtvými je už nyní nejméně šest cizinců, mimo jiné Ital, Japonec, Brit nebo Australan.

Po výbuchu granátů zachvátily hotel Tádž Mahál plameny. Speciální policejní jednotky pak pronikly do hotelu a po boji sedmdesát rukojmích osvobodily. Úder probíhá i v hotelu Oberoi. Přes první optimistické zprávy ale v patrech luxusních hotelů neutichala střelba a výbuchy po celý den. K policii se v ulicích přidala také armáda.

Odpoledne pobřežní hlídka zadržela nákladní loď z Pákistánu. Policie se domnívá, že právě na ní útočníci připluli. „Je jasné, že skupina, která takový útok spáchala, přišla ze zahraničí. Indie není v současné době připravena takovému nebezpečí čelit,“ prohlásil v televizním projevu k národu indický premiér Manmóhan Singh.

Vyšetřovatelé zatím nevědí, kdo za útoky stojí. Kašmírští povstalci z organizace Laškare Taíba odpovědnost odmítají. K atentátům se přihlásila neznámá organizace Dekánští mudžahedíni, což odkazuje na indický muslimský původ.

Boj nekončí ani po dvaadvaceti hodinách

Ani dnes ve večerních hodinách není situace pod kontrolou a boj v hospodářském srdci jaderné velmoci není u konce - teroristé dál zadržují neznámý počet rukojmích a žádají propuštění všech islámských radikálů z indických věznic.

Podle českého velvyslance Hynka Kmoníčka ozbrojené operace v hotelu Tádž Mahál víceméně skončily. Indické vládní jednotky už podle všeho mají plnou kontrolu nad hotelem, kde zabily poslední tři ozbrojence, a osvobodily také osm rukojmích z tamního židovského centra. Pod kontrolou stále není situace v hotelu Oberoi, kde se nadále ozývá střelba a kde může být podle některých informací až 200 rukojmích a 12 ozbrojenců. Jeden ze zadržených teroristů je podle Kmoníčka údajně pákistánské národnosti.

Nová forma terorismu - účinná i bez letadel a výbušnin

Ať už za útoky v Bombaji stojí jakákoli skupina, podle bezpečnostních expertů je jasná jediná věc: velké město může být zcela paralyzováno, pokud jsou útočníci dobře vyzbrojeni a připraveni zemřít. Bombajští teroristé si namísto únosu letadel, jako tomu bylo 11. září 2001 v USA, nebo propašování aut napěchovaných složitým systémem výbušnin do města vybrali frontální způsob ozbrojeného útoku, při němž zabili nebo zranili stovky lidí a způsobili v prosperujícím městě se 13 miliony obyvatel obrovskou paniku. Bezpečnostní experti a analytici tvrdí, že útok byl s největší pravděpodobností měsíce připravován a zdá se, že nakonec byl vyladěn a proveden jen asi 25 ozbrojenci, kteří měli k dispozici jen lehké útočné pušky a ruční granáty.

V Indii se v posledních letech množí teroristické útoky

Krveprolití v Bombaji zdaleka není jediným tragickým útokem v dějinách Indie. Pumové i jiné atentáty otřásají indickým státem od jeho vzniku v roce 1947. V roce 1948 zastřelil atentátník jednoho z vůdců hnutí za nezávislost Mahátmá Gándhího, stejný osud potkal taky dva premiéry v osmdesátých a devadesátých letech - Indíru Gándhíovou a jejího syna Rádžíva.

Počet smrtících útoků ale za posledních pět let výrazně narůstá. Za většinou z nich stojí kašmírští separatisté a islámští radikálové, hinduisté nebo maoisté. Od roku 2003 teroristé spáchali včetně středečního bombajského útoku osm velkých atentátů, při nichž zemřelo nejméně 650 lidí.

Největší teroristické útoky v Indii od roku 2003

25. srpna 2003 - Nejméně 52 mrtvých a 150 zraněných si vyžádaly dva výbuchy v Bombaji (za útokem zřejmě stálo zakázané Hnutí muslimských studentů Indie, jež má vazby na kašmírské teroristy)

2.-4. října 2004 - Až 69 obětí si vyžádaly pumové útoky ve státech Nágsko a Ásám

29. října 2005 - Nejméně 66 obětí a více než 220 zraněných si vyžádala série výbuchů v Dillí (islamistická skupina Inkilab)

28. února 2006 - Padesát mrtvých při výbuchu miny ve střední Indii (maoističtí povstalci)

11. července 2006 - Až 207 obětí při sedmi explozích na nádražích a v příměstských vlacích v Bombaji (pákistánská vojenská zpravodajská služba ISI a pákistánská separatistická muslimská skupina Laškare tajjaba)

19. únor 2007 - Nejméně 66 mrtvých a desítky zraněných při explozi bomb ve vlaku na severu Indie

13. května 2008 - Osmdesátých mrtvých při výbuchu sedmi náloží na tržnicích v Džajpúru (Indičtí mudžáhidé)

30. října 2008 - Nejméně 76 mrtvých a přes 300 zraněných při sérii 13 převážně pumových útoků ve státě Ásám (Islámské bezpečnostní síly - Indičtí mudžáhidé)

Letos o sobě dali teroristé výrazně vědět hned třikrát. Bomby zabíjely kromě Bombaje ještě ve městě Džájpúr a v indickém státě Ásám. Pokaždé za nimi stáli islamisté a pokaždé za sebou nechali nejméně 80 mrtvých.

Největší neštěstí se odehrálo před dvěma lety v červenci taky v Bombaji, kdy na nádražích a v příměstských vlacích vybuchlo sedm bomb. O život přišly téměř dvě stovky lidí.