Soud v případu vraždy Politkovské pokračuje, obžaloba předložila důkazy

Moskva - Moskevský vojenský soud dnes zamítl, aby soudce Jevgenij Zubov odstoupil z řízení procesu s obžalovanými z podílu na vraždě novinářky Anny Politkovské. O odchod soudce požádala během úterního soudního jednání obžaloba, a to poté, co Zubov rozhodl, že proces bude pokračovat za přítomnosti veřejnosti. Setrvání soudce ve funkci podpořila obhajoba i advokáti pozůstalých.

Po zamítnutí žádosti o odvolání soudce Zubova se soud věnoval přímo vraždě ruské novinářky. Obžaloba předložila věcné důkazy. Dala soudu k dispozici vražedné střely, protokoly o místě činu, pitevní zprávu o ohledání oběti a další expertízy.

Podle prokurátorky byla Politkovská zavražděna upravenou pistolí vybavenou tlumičem, novinářku vrah zabil dvěma ranami do hlavy, další tři kulky byly nalezeny v těle oběti. První střela Politkovskou podle experta zasáhla do spánku, další dvě během pádu a pak ještě následovaly dvě rány. Novinářka byla podle odborníků do deseti minut mrtvá. Vrah se do vstupní haly domu, ve kterém Politkovská bydlela a kde byla 7. října 2006 zavražděna, dostal speciální fintou - zablokoval vstupní dveře plastelínou a lepicí páskou.

Vyšetřování ani po dvou letech neodhalilo, kdo si vraždu objednal. Před soudem stojí muži, kteří se na vraždě podíleli - jsou to bývalý policista Sergej Chadžikurbanov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi. Přímý vykonavatel vraždy Rustam Machmudovov ovšem stále spravedlnosti stále uniká. Žádný z obžalovaných vinu nepřiznává. Podle obhajoby si prý vraždu objednal nejmenovaný ruský politik.