Situace v Thajsku se dále vyhrotila, premiér znovu odmítl demisi

Bangkok - Střet mezi thajskou vládou a opozicí se dnes dále vyhrotil. Premiér Somčaj Vongsavat znovu potvrdil, že nehodlá odstoupit. Naše vláda je legitimní a bude pokračovat v práci pro dobro země, řekl ve večerním televizním projevu. Vongsavat se dnes vrátil ze zahraniční cesty, kvůli blokádě mezinárodního letiště v Bangkoku ale přistál v severothajském městě Čiang Mai. Tam dnes provládní demonstranti zastřelili jednoho aktivistu, jehož syn vedl malou protivládně zaměřenou rozhlasovou stanici.

Vongsavat v projevu rovněž uvedl, že protivládní demonstranti porušili zákon a ohlásil blíže nespecifikovaná opatření proti nim. Na nich by se thajská vláda měla dohodnout na čtvrtečním krizovém zasedání. Odmítl také výzvu šéfa thajské armády Anuponga Paodžindy k vypsání předčasných voleb.

Thajský premiér Vongsavat:

„Důležitá není moje pozice, ale demokratické hodnoty.“

Paodžinda dnes na tiskové konferenci vyzval vládu k rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb. Zároveň nařídil protestujícím, aby se stáhli z mezinárodního letiště v Bangkoku, které od úterka okupují. Paodžinda dnes na tiskové konferenci prohlásil, že kdyby jako šéf armády provedl státní převrat, vyřešily by se problémy jednou provždy. „Ale mělo by to četné následky, včetně mezinárodní reakce,“ řekl.

Mluvčí vlády Natavut Sajkaur už předem označil za málo pravděpodobné, že by premiér rozpustil parlament ani ne rok po posledních volbách, v nichž zvítězila současná vládní strana.

Mezitím thajský civilní soud nařídil protivládním demonstrantům, aby ukončili blokádu mezinárodního letiště. Žádost vznesl letištní operátor a soud uznal, že protestní akce narušují práva lidí.

Vedení opozičního Lidového spojenectví pro demokracii (PAD) odmítlo výzvu velitele armády ke zrušení blokády letiště. Předák PAD Surijasas Katasila řekl, že skupina bude pokračovat v okupaci letiště, dokud nebude moci začít jednat o situaci v zemi.

Blokáda uvěznila turisty na letišti, Češi jsou v pořádku

Boje v Thajsku pokračují všemi dostupnými prostředky. Při obsazování letišť v hlavním městě explodovaly i granáty. Výbuch zranil nejméně tři lidi. Vládní odpůrci zabrali taky kontrolní věž. Na mezinárodním letišti Suvarnabhumi, které slouží jako vstupní brána pro 15 milionů turistů ročně přilétajících do Thajska, uvízlo od úterka více než 3000 lidí. Dnes je thajské úřady evakuovaly z letiště do centra hlavního města.

Českým turistům, kteří jsou momentálně v Thajsku, velvyslanectví nicméně doporučuje odložit odjezd na mezinárodní letiště v Bangkoku, dokud nebude obnoven jeho provoz.

Nepokoje v Thajsku zkomplikovaly dovolenou i několika desítkám českých turistů. Například skupina klientů CK Firo-tour, která se dnes měla vracet domů, zůstává kvůli zavřenému letišti stále v místě svého pobytu na ostrově Koh Samui. Krizi pocítila také zhruba dvacítka klientů CK Fischer, kteří do Thajska letěli v úterý pravidelnou linkou Austrian Airlines z Vídně. Let směřující do hlavního města Bangkoku musel být odkloněn do letoviska Pattaya, což je místo pobytu Čechů.

Před komplikacemi při cestě do thajských letovisek varuje i zpravodaj ČT Vojtěch Bernatský, který dnes do země přicestoval. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří Tomia Okamury je
v současné době v Thajsku přibližně 400 českých turistů a nejsou žádné zprávy, že by byli ohroženi na životě či zdraví.

Hlavní turistická sezona v Thajsku začíná kolem Vánoc. Předseda Asociace thajských cestovních agentur (ATTA) Apičart Sankary se obává, že poslední události budou mít pro turistiku v jeho zemi „nedozírné následky“.

Politická krize v Thajsku trvá již více než dva roky. Stojí v ní proti sobě stoupenci a odpůrci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, obviněného z korupce, který byl v roce 2006 svržen armádou a žije v exilu. Nynější premiér je Šinavatrovým švagrem. Po jeho nástupu k moci se podle demonstrantů nic nezměnilo k lepšímu, a proto žádají jeho odstoupení. Situace nadále zůstává patová. Posun by podle analytiků mohl přinést pouze zásah krále. Monarcha se má s thajským premiérem sejít co nejdříve.