Jihovýchod Brazílie postihly nejhorší záplavy v historii

Sao Paulo (Brazílie) - Při záplavách a sesuvech půdy na jihovýchodě Brazílie zemřelo nejméně 64 lidí, 44 tisíc dalších muselo opustit své domovy, velké množství osob se pohřešuje. Ve státě Santa Catarina platí výjimečný stav. Vláda do oblasti poslala letadla s potravinami a léky. Přerušen byl i provoz plynovodu mezi Bolívií a Brazílií. Lijáky, po nichž řeky vystoupily z břehů, začaly v sobotu a dosud neustaly. Podle meteorologů by však měl v nadcházejících dnech déšť v postižených oblastech mírně slábnout. V tuto roční dobu jsou v jižní Brazílii deště obvyklé a srážkové úhrny bývají nejvyšší za celý rok. Letos ale podle místních médií lijáky přinesly do oblasti nejvíce srážek pro měsíc listopad od roku 1961. Jejich množství od začátku tohoto měsíce představuje téměř čtyřnásobek dosavadního rekordu, který byl 140 milimetrů.

Guvernér státu Santa Catarina Luiz Henrique da Silveira vyhlásil v pondělí stav nouze, který má platnost šest měsíců. Zároveň označil záplavy, které odřízly osm měst od zbytku světa a postihly celkově na 1,5 milionu lidí, za nejhorší klimatickou tragédii v historii státu. Rozvodněné řeky a sesuvy půdy přerušily silniční spojení s desítkami vesnic, brazilské státy Santa Catarina a Rio Grande do Sul se ocitly bez dodávek plynu.

Záchranářské práce se soustřeďují do údolí řeky Itajaí, kde hladina vystoupila o 11,5 metru nad normální úroveň. Federální vláda již poskytla letadla, která do postižených oblastí dopraví potraviny a zdravotnický materiál.

Brazilský stát Santa Catarina postihly nejhorší záplavy v historii
Zdroj: ČT24