Iráčtí šíité protestovali v Bagdádu proti nové americko-irácké bezpečnostní dohodě

Bagdád - Tisíce iráckých šíitů protestovaly v Bagdádu proti nové americko-irácké bezpečnostní dohodě, která upravuje působení amerických jednotek v zemi a stanoví termín jejich stažení. Demonstranti podpořili radikálního duchovního Muktadu Sadra, který chce zabránit schválení dohody mezi iráckou a americkou vládou v iráckém parlamentu. Poslanci by o ní měli hlasovat v pondělí. Spojené státy souhlasily se stažením svých jednotek do roku 2011, Sadr chce, aby odešly ihned.

Sadr vyzval Iráčany k hromadné modlitbě v centru hlavního města. Protest se konal na centrálním náměstí Firdus za zvýšených bezpečnostních opatření a uskutečnil se bez násilných incidentů. Lidé s sebou přinesli irácké vlajky i modlitební koberečky. Na místě, kde stávala velká socha Saddáma Husajna, vztyčili figurínu amerického prezidenta George Bushe nesoucího aktovku s nápisem Dohoda podřízenosti a hanby. Na figurínu házeli lahve, strhli ji, rozervali na kusy a spálili.

Do výkřiků Bůh je velký a Nikdy, nikdy (dohodě) přečetl duchovní v bílém turbanu vzkaz, v němž Sadr ujišťoval dav, že stojí na jeho straně s cílem „vyhnat okupanty jakýmkoliv vhodným způsobem“.

Mezi demonstranty byli i členové Sadrova parlamentního bloku. „Dnešek je dnem irácké jednoty mezi Araby, Kurdy, všemi komunitami v Iráku, den jednotného odmítnutí bezpečnostní dohody. Ti lidé vyšli do ulic, aby potvrdili, že bezpečnostní dohoda je bezcenná,“ řekl agentuře Reuters hlavní Sadrův pomocník Hazím Aradží.

Muktada Sadr dlouho kritizoval vládu, že není schopná donutit USA k určení závazného termínu odchodu jejich jednotek ze země. Nová dohoda ale určuje, že Američané se musejí z Iráku stáhnout nejpozději do tří let. Sadr nicméně nyní trvá na tom, aby Američané odešli ihned a dohodu považuje za omezování irácké svrchovanosti.

Premiér Núrí Málikí to komentoval slovy, že Sadr svou pozicí odporuje tomu, co hlásal dosud. Teď, když je termín jednoznačně dán, jsou podle Malíkího Sadrovy útoky bezdůvodné. Sadr kritizoval vládu i v době vyjednávání dohody a těsně před zveřejněním konečného textu pohrozil, že přikáže svým milicím obnovit útoky na americké vojáky.

Parlament má o dohodě hlasovat v pondělí. Sadr v něm má asi 30 poslanců, kteří pro dokument ruku nezvednou. Pokoušeli se zablokovat i dvojí parlamentní čtení, ale bez úspěchu.   

Odchod Američanů z Iráku

USA původně nechtěly na konkrétní datum přistoupit, pak souhlasily s rokem 2011, ale s tím, že Bagdád bude moci požádat o prodloužení mandátu. Iráčtí vyjednavači však nakonec vymohli formulaci, podle níž je rok 2011 poslední možný termín odsunu, a to bez ohledu na situaci v Iráku. Nově zvolený americký prezident Barack Obama slíbil, že vojsko stáhne už do půlky roku 2010.