Židovští osadníci bojují o obsazený dům v palestinském Hebronu

Hebron (západní břeh Jordánu) - Židovští osadníci neuposlechli soudní nařízení a stále okupují jeden dům v palestinském městě Hebronu. Pomalovali tamní mešitu i hřbitov hanobícími nápisy a ministr obrany Ehud Barak kvůli nimi svolal bezpečnostní poradu. V Hebronu žije na 170 tisíc Palestinců, ale je tam také silně střežená enkláva zhruba 670 Židů. Před rokem obsadili osadníci jeden hebronský dům, který prý koupili od palestinského vlastníka, což ale údajný prodejce nepotvrdil. Soud proto nařídil, aby Izraelci dům do středečního poledne vyklidili. Násilně pak mohou být z místa evakuováni do 30 dní.

V noci na dnešek osadníci pomalovali blízkou mešitu nápisy hanobícími proroka Mohameda a počmárali i hebronský hřbitov. Vojáci dnes obojí čistí, ale podle agentur napětí roste a policie se bojí, že se situace vymkne kontrole. Dnes ráno jeden z osadníků poranil vojáka chemikálií, další pak poničili armádní vozidlo. Hebronský starosta vyzval Izrael, aby osadníky zklidnil a vynutil si splnění soudního rozhodnutí.

Hebronští osadníci patří k těm nejagresivnějším z obyvatel židovských osad na západním břehu Jordánu. Hebron leží asi 30 kilometrů jižně od Jeruzaléma a věřící židé jej považují po Jeruzalému za druhé nejsvětější židovské město.

Je zde hrobka proroků, kam se chodí modlit nejen židé, ale také muslimové a křesťané. Podle tradice jsou zde hroby Abraháma, Izáka a Jákoba i jejich manželek. Tyto starobiblické postavy uctívají i muslimové. Před 14 lety zde židovský osadník Baruch Goldstein postřílel 29 modlících se Palestinců a hrobka pak byla rozdělena na synagogu a mešitu.

V roce 1996 Izrael Hebron předal palestinské samosprávě, ale ponechal v něm část vojáků na ochranu osadníků. Mnozí z nich se hlásí k zakázané protiarabské straně Kahane chaj, která hlásá vyhnání Arabů z Izraele i z okupovaných území.

Vydáno pod