Francouzští učitelé stávkovali proti školské reformě

Paříž - Proti reformám ve vzdělávacím systému dnes stávkovali francouzští učitelé. Odpoledne se v řadě francouzských měst uskutečnily tisícové demonstrace, k protestu učitelů z vysokých až po mateřské školy se připojili studenti a žáci. Podle učitelských odborů se stávky mělo zúčastnit zhruba 70 procent pedagogů, v říjnu se jich na manifestaci ve francouzské metropoli sešlo kolem 30 tisíc. Proti školské reformě se ve Francii demonstrovalo několikrát již na jaře a došlo i ke srážkám s policií. Odhady ministerstva školství ohledně účasti ale byly o 20 až 30 procent nižší. Největší manifestace učitelů se dnes uskutečnila v Paříži, kde jejími ulicemi prošlo podle různých odhadů 10 tisíc až 40 tisíc demonstrantů.

Součástí plánovaných reforem je snížení stavu učitelů a rozpočtové škrty. Učitelé nesouhlasí s tím, že v důsledku reformy by v letošním roce mělo ubýt 11 200 učitelských míst a v příštím roce dalších 13 500. Mnoho lidí se bojí, že tento vývoj povede k přeplnění tříd a ke snížení počtu vyučovaných předmětů na školách. Také odbory a opozice soudí, že chystaná reforma půjde na vrub kvality vzdělání. Vláda přitom učitele nepropouští, ale podobně jako v jiných oblastech státní správy úřady prostě nenahrazují pracovníky, kteří odcházejí do důchodu.

Ministr školství Xavier Darcos dnes v rozhlasové stanici RTL kritizoval školské odbory, že povzbuzují učitele k odporu za každou cenu. Vláda označuje snižování stavů jako nezbytné v zájmu postupného vyrovnávání rozpočtového schodku. Ten by se měl podle jejích představ dostat do rovnováhy v roce 2012, kdy končí mandát nynějšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, a tedy i vlády.

Vydáno pod