Obamovým ministrem zdravotnictví bude senátor Daschle

Washington - Nově zvolený americký prezident Barack Obama si vybral ministra zdravotnictví. Stane se jím bývalý demokratický senátor Tom Daschle, který nabídku údajně přijal. Šedesátiletý politik vedl v Obamově týmu skupinu, která měla na starost právě zdravotnictví. V Senátu zastupoval Jižní Dakotu a radil Obamovi během jeho prezidentské kampaně.

Obama dal již pár dní po svém zvolení prezidentem najevo, že výběr svých ministrů nechce uspěchat. Týdeník Newsweek v úterý Demokratické straně oznámil, že novým ministrem spravedlnosti se zřejmě stane sedmapadesátiletý demokrat Eric Holder. O obsazení dalších ministerských postů v budoucí americké vládě se v současnosti intenzivně jedná.

Jedním z horkých favoritů na post ministra zahraničí je senátorka Hillary Clintonová, již Obama porazil v letošních demokratických primárkách. V souvislosti s příštím ministrem financí se nejvíc spekuluje o bývalém ministrovi Lawrenci Summersovi a o prezidentovi Federální rezervní banky v New Yorku Timothym Geithnerovi.