Zemědělci protestují proti plánovaným změnám zemědělské politiky EU

Brusel - Zhruba osm tisíc zemědělců obklíčilo budovu Rady Evropské unie. Ministři zemědělství v ní jednají o největších změnách společné zemědělské politiky za posledních pět let. Blokádou budovy zemědělci protestují právě proti chystaným změnám. Ministři mají dnes také projednat škrty dotací pro velké farmy, nad tímto návrhem se čekají velké diskuse.

Velkou část protestujících tvořili polští zemědělci. Nelíbí se jim především plánované ukončení dotací na produkci tabáku, které unie chystá na rok 2009. Producenti tabáku ovšem chtějí prodloužení dotací do roku 2013. Mnozí z demonstrujících nesli v rukou transparenty. „Když nepodpoříte tabák, zakažte kouření“, „Bez tabáku nebude co kouřit“, to hlásaly některé z nich.

Lotyši zase protestovali proti tomu, že farmáři z nových členských zemí nedostávají plnou výši dotací, na rozdíl od „starých“ členských států. Kromě polských a italských zemědělců se k protestům přidali i Němci.

Unie bude škrtat finance pro velké farmy

Ministři budou ještě dnes jednat o návrhu škrtů dotací pro velké farmy. A právě toto opatření je zdrojem diskusí. Europoslanci totiž poslali ministrům návrh, aby byly škrty menší, než se původně plánovalo.

Unie chtěla pro větší zemědělské farmy dotace zásadně snížit - o tři procenta u farem dostávajících více než 100 tisíc eur (asi 2,5 mil. Kč), o šest procent u zemědělských podniků získávajících nad 200 tisíc eur (asi pět mil. Kč) a o devět procent u farem, které dostávají dotace nad 300 tisíc eur (asi 7,5 mil. Kč).

Europoslanci chtěli omezení financí pro zemědělce zmírnit, jejich hlas je ale jenom poradní a definitivně budou o návrhu rozhodovat na dnešní schůzce právě ministři zemědělství.

Škrty v dotacích pro velké farmy by podle posledních informací neměly být tak bolestivé. Francouzské předsednictví, které hodně stojí o dohodu, dalo na stůl kompromisní návrh. I tak by ale opatření mohlo být nevýhodné například pro Česko, Německo nebo Velkou Británii. Očekávají se tak velké debaty a není jasné, zda dnes ministři vůbec stihnou plán projednat.