V Afghánistánu najeli čeští vojáci na výbušninu, tři jsou zraněni

Kábul - Tři čeští vojáci byli dnes v afghánské provincii Lógar lehce zraněni poté, co jejich vozidlo najelo na podomácku vyrobené výbušné zařízení. Na svých stránkách o tom informoval generální štáb české armády. Zraněných vojáků se po návratu na základnu ujali lékaři, muži údajně utrpěli jen pohmožděniny.

„V úterý 18. listopadu 2008 v 09.55 hodin afghánského času najelo vozidlo HMMWV českého provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar na improvizované výbušné zařízení (IED),“ píše se v prohlášení.

Vojáci patřící k provinčnímu rekonstrukčnímu týmu plnili operační úkol. Výbuch protitankové miny, na kterou vozidlo najelo, poškodil přední část auta. Zraněným vojákům na místě ihned poskytli první pomoc, následně byli převezeni zpět na základnu PRT, kde se jich ujali lékaři. „Zranění jsou lehká, jsou to pouze pohmožděniny. Vojáci budou během několika následujících dnů ve službě,“ říká Jindřich Plescher, tiskový důstojník 2. kontingentu AČR v Lógaru.

Podrobnosti incidentu se nyní vyšetřují. „Rodiny vojáků jsou v současné době vyrozumívány,“ uvedla Jana Růžičková z generálního štábu. Ostatní příslušníci PRT jsou v pořádku.

Podobné incidenty potkávají české vojáky v neklidném Afghánistánu stále častěji. Naposledy bylo sedm vojáků zraněno na počátku října, kdy se kolona dostala do nepřátelské palby. Letos přišli v Afghánistánu o život už dva čeští vojáci, loni zahynul jeden.

Provincie Afghánistánu a Pákistánu
Zdroj: ČT24