Entomolog Švácha se může vrátit z Indie domů

Dillí - Český entomolog Petr Švácha, kterého indický soud v září zprostil obžaloby z nedovoleného sběru hmyzu a brouků, získal výjezdní vízum pro opuštění Indie a v neděli odjel na letiště v Dillí. Zatím se ale neví, jestli Švácha už z Indie odletěl.

„Pan Švácha včera ve tři hodiny (v neděli v 10:30 SEČ) odjel na letiště. Měl u sebe všechny potřebné dokumenty pro opuštění Indie,“ oznámil český konzul v Dillí Jan Kreuter. Upřesnil, že Švácha s sebou měl duplikát pasu, protože soud v severoindickém Dárdžilingu originální doklad českému vědci dosud nevrátil.

Švácha, který pracuje v Entomologickém ústavu Akademie věd, byl v červnu zadržen společně s Emilem Kučerou poblíž národního parku Singalia u Dárdžilingu. Měli u sebe asi 200 exemplářů vzácných motýlů, larev a brouků, neměli ale úřední povolení pro jejich sběr.

Oba entomologové byli obviněni z nelegálního sběru brouků, sami ale trvali na tom, že do parku Singalia vůbec nevstoupili. Zatímco Šváchu soud osvobodil, Kučerovi vyměřil nepodmíněný trest tří let vězení. Kučera později z Indie utekl s odůvodněním, že soud byl naprosto nespravedlivý.