Clintonová je prý mezi možnými kandidáty na ministra zahraničí

Washington - Jméno někdejší první dámy Spojených států Hillary Clintonové se podle americké televizní stanice NBC objevilo mezi možnými kandidáty na post ministra zahraničí v administrativě příštího prezidenta Baracka Obamy. Televize NBC tuto zprávu uvedla s odkazem na dva nejmenované Obamovy poradce. Nicméně kancelář Clintonové připomíná, že o tom, kdo stane v čele americké diplomacie, rozhodne Obama.

Senátorka za stát New York Clintonová se coby soupeřka Obamy ucházela o nominaci Demokratické strany na kandidáta na prezidenta USA. Podle NBC Clintonová ve čtvrtek letěla do Chicaga, jistý poradce ale uvedl, že šlo o soukromou cestu. Zda se tam setkala s Obamou, není známo.

Nabídnout Clintonové prestižní pozici ministryně zahraničí by pomohlo urovnat dlouhotrvající rozpory mezi demokraty, které se rozhořely během primárek mezi táborem Obamy a stoupenci Clintonové. Obama si během kampaně za kandidáta na viceprezidenta navíc nevybral ji, ale Joea Bidena. Toto jeho rozhodnutí ještě prohloubilo rozkol mezi demokraty.

Kdyby se Clintonová ministryní zahraničí skutečně stala, zastávala by tvrdší linii, než jakou během předvolební kampaně razil Obama. Clintonová se například vyjádřila zdrženlivěji ke stanovení konkrétního časového rámce stažení amerických vojáků z Iráku.

Americká média minulý týden informovala, že o funkci ministra zahraničí
usiluje někdejší neúspěšný prezidentský kandidát demokratů John Kerry, v této souvislosti se objevilo také jméno guvernéra Nového Mexika Billa
Richardsona, který byl v době administrativy Billa Clintona velvyslancem
Spojených států při OSN a ucházel se o post prezidentského kandidáta
demokratů. Možná kompromisní volba by byl senátor Tom Daschle, napsala na svých internetových stránkách NBC.