Maďaři opět blokovali hranice se Slovenskem - víceméně symbolicky

Budapešť - Příjezdové silnice k některým hraničním přechodům na Slovensko dnes opět částečně zablokovali maďarští pravicoví extremisté. Pokračují tak v protestech proti tvrdému zásahu slovenské policie při fotbalovém zápase v Dunajské Stredě začátkem listopadu. Už v pondělí několik desítek radikálů částečně zablokovalo pět hraničních přechodů na západním a středním Slovensku. Protesty byly pokojné a dopravu nijak výrazně nezdržely.

Protesty zorganizovali členové a příznivci mimoparlamentního Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) spolu s polovojenskými Maďarskými gardami. Dopravu omezili vpodvečer na přechodech Bánréve-Kráľ a Tornyosnémeti-Milhosť, během dne částečně blokovali i silnici na přechodu Ostrihom-Štúrovo. V blízkosti maďarské obce Bánréve odstavilo svoje auta pod dozorem maďarské policie asi 40 lidí. Na vozech byly podobně jako v pondělí maďarské a historické uherské vlajky. Demonstranti většinou zablokovali jeden jízdní pruh. Provoz řídila maďarská policie, řidiči čekali na průjezd jen několik minut.

Demonstranti měli v plánu blokovat i přechod Sátoraljaújhely-Slovenské Nové Mesto. Oproti původním ohlášením ale stála u hranice jen auta maďarské policie, sdělil starosta Slovenského Nového Mesta Ján Kalinič.

Zvýšení napětí ve vzájemných vztazích Slovenska a Maďarska budou v sobotu řešit premiéři obou vlád na setkání v Komárně. Už ve středu se zde v maďarské obci Komárom sešli poslanci slovenského a maďarského parlamentu, kteří společně odsoudili extremismus na obou stranách Dunaje. Konkrétní výsledky od schůzky premiérů podle košického zpravodaje ČT Ladislava Kerekeše čekat nelze, za úspěch je třeba považovat už jen samotný fakt, že se setkání uskuteční.

Blokáda na maďarsko-slovenské hranici
Zdroj: ČT24