Somálští piráti opět zaútočili, EU proti nim vyšle flotilu

Brusel/Nairobi – Somálští piráti dnes zajali další loď. V Adenském zálivu mezi Somálskem a Arabským poloostrovem jim padl do rukou tanker Stolt Strength společnosti Stolt-Nielsen s 21člennou posádkou. Přepadené plavidlo nese filipínskou vlajku a celou posádku tvoří Filipínci. Tanker téže společnosti přepadli piráti již před dvěma měsíci. V souvislosti s vysokým počtem útoků na civilní plavidla schválila včera Evropská unie vojenskou námořní misi, nejméně čtyři válečná plavidla a několik letadel by mělo zabezpečit vody v okolí Somálska, kde mají piráti základny.

Operaci, kterou schválili ministři obrany zemí Evropské unie, budou velet Britové. Účast svých lodí přislíbily také Francie a Španělsko, celkem se různým způsobem chce do protipirátské akce zapojit deset unijních států. Není ale zatím jasné, jakou měrou se bude kdo na misi podílet.

V souvislosti s četnými útoky EU již dříve vytvořila koordinační protipirátskou skupinu složenou ze dvou francouzských a jedné španělské lodě. V oblasti působí i ruské a indické námořnictvo; svá plavidla do somálských vod na pomoc při ochraně námořní dopravy nedávno vyslala také Severoatlantická aliance.

Dnešní únos filipínského tankeru je letos již 63. pirátským útokem v Adenském zálivu a poblíž somálských břehů. Došlo tam tak téměř k třetině všech letošních pirátských přepadení ve světě. Právě na tuto oblast by se měla soustředit evropská flotila, která má na místo vyrazit v prosinci.