Tchajwanská opozice protestovala proti návštěvě čínského politika

Tchaj-pej - Na Tchaj-wanu protestovalo několik tisíc demonstrantů proti jednání šéfa čínského Úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu Čchen Jün-lina s tchajwanským prezidentem Ma Jing-ťiouem. Ten usiluje o zlepšení hospodářských vztahů s Čínou. Oba státníci podepsali dohodu o pravidelném leteckém spojení, neshodli se ale na mezinárodním statusu Tchaj-wanu. Ma po setkání prohlásil, že Čchenova návštěva byla úspěšná, ale problémy týkající se bezpečnostních a mezinárodněpolitických otázek nadále přetrvávají.

Čchen je nejvyšší čínský představitel, který navštívil Tchaj-wan od oddělení tohoto ostrova od pevninské Číny v roce 1949. Jeho pětidenní pobyt na ostrově je výsledkem politiky nového tchajwanského prezidenta, který od svého květnového nástupu do úřadu usiluje o zlepšení hospodářských a politických vztahů Tchaj-peje s Pekingem.

Maův postoj se však nelíbí opozici usilující o samostatnost ostrova. Její stoupenci se dnes v ulicích metropole Tchaj-peje střetli s pořádkovou policií. Nespokojenci volali na Čchena, aby odjel z ostrova, a požadovali Maovu demisi.

Na některých místech prorazili účastníci protestů vztyčené kovové zátarasy, postrkovali se s policisty a házeli na ně kameny a plastové láhve naplněné vodou. Několik členů bezpečnostních sil utrpělo podle tiskových agentur zranění.

Dav asi 1 000 demonstrantů již ve středu večer oblehl hotel, kde Čchen večeřel, a nedovolil čínskému představiteli místo několik hodin opustit. Dnes se Čchen a Ma pro jistotu setkali o pět hodin dřív oproti původním plánům a Čchen kvůli sílícím zástupům demonstrantů v centru Tchaj-peje odvolal tiskovou konferenci plánovanou na odpoledne. Z ostrova má odcestovat v pátek ráno.

Proti čínskému činiteli na Tchaj-wanu protestovaly tisíce lidí
Zdroj: ČT24