Podle maďarského premiéra byl slovenský zásah na fotbale neadekvátní

Varšava/Bratislava - Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány se dnes vrátil k sobotnímu zásahu slovenské policie při fotbalovém zápase v Dunajské Stredě, který se týkal i maďarských fanoušků, a označil ho za nepřiměřený a brutální. Během setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem, které se uskutečnilo na okraj schůzky zemí visegrádské čtyřky (V4) ve Varšavě, Gyurcsány znovu žádal, aby slovenské úřady policejní zásah řádně prošetřily. Informovala o tom agentura MTI.

Slovenští policisté v sobotu zasáhli proti slovenským a maďarským výtržníkům na zápase fotbalových mužstev Dunajské Stredy a Slovanu Bratislava. Šarvátky, při nichž se desítky lidí zranily, vyprovokovali podle slovenské policie domácí fanoušci, když na stadionu začali házet kameny. Dunajská Streda je centrem početné maďarské menšiny.

Maďarsko po zápasu vyzvalo slovenské úřady, aby vyšetřily, zda byl zásah proti maďarským fanouškům adekvátní. O totéž dnes maďarský premiér znovu žádal Roberta Fica. Gyurscány podle agentury MTI prohlásil, že v něm narůstá podezření, že„ slovenskou politiku čím dál více zamořuje nacionalismus, a proto se mohou takové věci dít, ať už záměrně či nezáměrně.“    

Fico podle téže agentury svého maďarského kolegu ujistil, že vyšetřování už probíhá a že slovenské úřady zveřejní zprávu, z níž vyplývá, že policejní zákrok byl opodstatněný. Gyurcsány ale novinářům řekl, že maďarská vláda získala zprávy, které svědčí o opaku.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány neprosadil nápad, aby parlament hlasoval o svém rozpuštění.
Zdroj: ČT24/ČTK