Na Guantánamu odsoudili bin Ládinova mediálního poradce

Guantánamo - Zvláštní vojenský tribunál na americké základně Guantánamo na Kubě  odsoudil v pondělí k doživotnímu trestu odnětí svobody údajného mediálního poradce Usámy bin Ládina - Jemence Alí Hamzu Ahmada Bahlula. Soud ho uznal vinným v 35 bodech obžaloby včetně materiální podpory terorismu a spolčování za účelem vraždy a hrozí mu doživotí.

Bahlul na sobě nenechal po vynesení verdiktu znát žádné emoce, posléze však přiznal, že byl členem Al-Káidy, a uvedl, že Spojené státy utlačují muslimy již 50 let. „Budeme bojovat proti jakékoliv vládě, jež bude v čele Spojených států. Jsme jediní na Zemi, kteří proti vám stojí,“ dodal. 

Bahlul je druhým guantánamským vězněm, který byl usvědčen zvláštním tribunálem pro válečné zločiny. Prvním byl bývalý bin Ládinův řidič, Jemenec Sálim Ahmad Hamdán. Ten byl usvědčen v srpnu, ve vězení si odsedí pět a půl roku.

Bahlul byl na Guantánamu držen od roku 2002. Podle žaloby se vyšetřovatelům přiznal, že byl hlavním mediálním poradcem Usámy bin Ládina a že produkoval videonahrávky Al-Káidy. Bahlul už v předběžném řízení označil soud za frašku.