Zástupci EU žádají Kongo a Rwandu o odvrácení humanitární krize

Kinshasa - Ministři zahraničí Británie a Francie, David Miliband a Bernard Kouchner, dnes uvedli, že příměří mezi konžskou armádou a povstaleckými jednotkami musí být posíleno a politická jednání by se měla zaměřit na odvrácení humanitární krize v Kongu. Vlády Konga a Rwandy navíc vyzvali, aby se řídily dřívějším příměřím, uvedla agentura Reuters. Obě země se navzájem obviňují z podpory příhraničních rebelů.

Po několikadenních bojích mezi konžskou vládou a povstaleckými jednotkami Laurenta Nkundy vládne na východě Konga křehké příměří. Jednotky rebelů jsou od středy rozmístěny kolem východokonžského města Goma. 

Boje na hranicích Konga a Rwandy ospravedlňuje Nkunda tím, že ochraňuje příslušníky kmene Tutsi před rwandskými členy kmene Hutu, kteří okupují pralesy ve východním Kongu. Konžská vláda obviňuje Rwandu, že Nkundu a jeho rebely podporuje. To Rwanda odmítá, nicméně do Konga v posledních letech dvakrát podnikla invazi. Loni se obě země dohodly na ukončení střetů. 

Konflikt už vyhnal z domovů čtvrt milionu lidí 

V důsledku nynějšího konfliktu muselo své domovy na východě Konga opustit asi čtvrt milionu lidí. Zástupci Evropské unie přislíbili uprchlíkům humanitární pomoc, vyslání svých vojáků do oblasti ale zatím neplánují. Ve společném prohlášení Miliband s Kouchnerem uvedli, že konžská vláda by měla převzít řádné velení nad svou armádou, jejíž členové jsou často usvědčováni z páchání větších škod než samotní rebelové. Vláda by prý navíc krizi měla řešit jednáním s odlišnými komunitami v zemi a s okolními státy. 

V Kongu slouží 17 tisíc vojáků OSN, jde o největší kontingent mezinárodní organizace, ale současnou situaci jen stěží drží pod kontrolou. Nepokoje v dalších oblastech komplikuje soustředění více sil na východě země, což žádají zástupci EU. Spíše než potravinovou pomoc upřednostňují posílení bezpečnostní situace někteří uprchlíci. „Jediné co chceme, je vrátit se domů. Jídlo to nevyřeší,“ řekla jedna z nich. 

Tanzanský ministr zahraničí Bernard Membe uvedl, že by se kvůli konžské krizi měl příští týden v Nairobi konat regionální summit. S účastí na takové schůzce souhlasili i konžský prezident Joseph Kabila a jeho rwandský protějšek Paul Kagame. Vůdce povstalců Nkunda podle eurokomisaře pro rozvoj a humanitární pomoc Louise Michela na summit zatím pozván nebyl.