Křehké příměří v Kongu umožnilo některým uprchlíkům zamířit domů

Kibumba (Kongo) - Po několikadenních střetech mezi konžskou armádou a povstaleckými jednotkami Laurenta Nkundy dnes tisíce znavených uprchlíků zaplavily města za bojovými liniemi na východě Konga. Křehké příměří některým z nich umožnilo zamířit zpět ke svým domovům. V důsledku bojů hrozí humanitární krize obrovských rozměrů. Zahraniční diplomaté se snaží dohodnout ukončení konfliktu.

Rebelové rozmístili své jednotky okolo východokonžského města Goma. Vojáci OSN ustoupili asi pět kilometrů za hranice města. Vůdce povstalců Nkunda uvedl, že chce do měst vpustit humanitární pracovníky, aby poskytli pomoc civilnímu obyvatelstvu. Do některých míst ale bez zvláštního povolení rebelové nepustili například členy humanitární organizace International Medical Corps a řidiče taxíků.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval vedoucí představitele USA, Evropské unie a Africké unie, aby učinili vše, co je v jejich silách, pro vyřešení krize. V Kongu jsou dnes ministři zahraničí Francie a Británie Bernard Kouchner a David Miliband, aby posoudili tamní humanitární a bezpečnostní situaci.

Vedoucí představitelé EU a AU navrhli kvůli konžské krizi svolat regionální summit. S účastí na summitu souhlasili i konžský prezident Joseph Kabila a jeho rwandský protějšek Paul Kagame. Britský náměstek pro Afriku, Asii a OSN Mark Malloch-Brown nevyloučil posílení kontingentu OSN v Kongu britskými jednotkami.