Syn bývalého liberijského prezidenta Taylora shledán vinným, hrozí mu doživotí

Miami (USA) - Až k doživotnímu vězení může být odsouzen Charles McArthur Emmanuel, syn bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora. Americký federální soud ho dnes shledal vinným z týrání a vražd, jichž se dopustil v Libérii za vlády svého otce. O výši trestu soud rozhodne 9. ledna. Rozhodnutí soudu uvítala organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Emmanuel byl v letech 1999 až 2002 šéfem elitní jednotky, jejímž úkolem bylo umlčovat odpůrce Taylorova režimu a cvičit vojáky pro konflikty v sousedních afrických zemích. Podle svědků Emmanuel osobně zabil přinejmenším tři lidi a podílel se na mučení desítek dalších. Svým zajatcům údajně pálil kůži cigaretami a žhavým železem, bodal je bajonetem a dával jim elektrické šoky.

Emmanuel se narodil v Bostonu a má americké občanství. Od roku 1997 pracoval pro svého otce v Libérii, po pádu jeho režimu v roce 2003 uprchl do Trinidadu. O tři roky později se pokusil vrátit do USA na falešný pas, byl ale zadržen.

Emmanuelova otce Taylora od roku 2007 soudí zvláštní tribunál pro Sierru Leone v Haagu. Bývalý liberijský prezident se před ním zodpovídá z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti, které údajně spáchal, když podporoval sierraleonské povstalce v boji proti vládě.