Evropská unie bude v Kongu jednat o humanitární pomoci

Goma (Kongo) - Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner dnes informoval, že o krizi v Kongu budou v příštích dnech jednat zástupci Politického a bezpečnostního výboru Evropské unie (COPS). Podle něho se budou chtít shodnout na humanitární pomoci této středoafrické zemi. Mluvčí Evropské komise uvedl, že EU připravuje pomoc Kongu ve výši čtyř milionů eur.

Po několikadenních bojích s armádou, dorazily ve středu povstalecké jednotky Laurenta Nkundy k východokonžskému městu Goma. Zde povstalci vyhlásili jednostranné příměří, aby prý zamezili panice mezi civilisty. Boje v oblasti přesto vyhnaly desetitisíce obyvatel z domovů. Během nočního rabování Gomy zemřelo devět lidí, armáda tvrdí, že má město stále pod kontrolou.

Povstalci chtějí jednat o bezpečnostních podmínkách 

Nkunda prohlásil, že chce se zástupci vlády vyjednávat o bezpečnostních podmínkách ve východním Kongu. Vládě hodlá také předložit své námitky týkající se pětimiliardové dohody, která umožňuje Číně přístup k tamním nerostným zdrojům.

Mnozí obyvatelé východního Konga obviňují jednotky OSN z neochoty vložit se do bojů proti povstalcům. Diplomaté plánují posílit zhruba 800 vojáků OSN, kteří se teď v Gomě nacházejí. Pozorovatelská mise OSN v Konžské demokratické republice (MONUC) má celkem okolo 17 tisíc členů. Nkunda uvedl, že chce, aby jednotky OSN zajistily uprchlíkům bezpečí a pomohly jim vrátit se do jejich domovů. Jako příslušník kmene Tutsi se považuje za ochránce soukmenovců před rwandskými členy kmene Hutu, kteří se pohybují kolem východokonžských hranic s Rwandou.

Lokální konflikty v zemi navázaly na občanskou válku v Kongu z let 1998 až 2003. Šetření OSN uvádí, že hlavním důvodem těchto bojů je úsilí získat přístup k nerostným zdrojům. Mezi ně patří hlavně diamanty, zlato, měď a kobalt.

Konžští uprchlíci
Zdroj: ČT24