Severokorejského diktátora prý léčí francouzský neurochirurg

Tokio – Japonská televize zveřejnila záběry francouzského mozkového chirurga Francoise-Xaviera Rouxe na letišti v Pekingu, odkud prý cestoval do Severní Koreje. Podle japonských médií i politiků tam zamířil, aby léčil severokorejského diktátora Kim Čong-ila, který je podle spekulací po mrtvici.

Tvrzení japonských médií o tom, že francouzský mozkový chirurg vyrazil do Pchjongjangu léčit nemocného Kima, částečně potvrdila také tokijská vláda, která vydala prohlášení založené na zprávách tajných služeb.

Kim Čong-il se objevil na veřejnosti naposledy 14. srpna, v září se ani nezúčastnil oslav 60. výročí vzniku KLDR. Tajné služby řady států se snaží zjistit, v jakém je diktátor stavu a zda vůbec žije. Pchjongjang ovšem odmítá, že by byl jeho 66letý vládce ve špatném zdravotním stavu.

Svět se obává, kdo Kim Čong-ila vystřídá v případě jeho smrti. Nástupcem se může stát některý z trojice jeho synů, kteří ale nejsou příliš zkušení politici. Hovoří se také o jednom z Kim Čong-ilových zeťů a o různých generálech.

Vydáno pod