Americké velvyslanectví v Damašku zavřeno, Syřané demonstrují

Damašek - Spojené státy se rozhodly uzavřít ve čtvrtek pro veřejnost své velvyslanectví v Damašku v důsledku napětí v syrsko-amerických vztazích, které vyvolal nedělní útok amerického letectva proti teroristům na východě Sýrie. Syrská vláda dnes také oficiálně požádala USA o uzavření amerických kulturních a školních institucí v tomto městě. V Damašku probíhá protiamerická demonstrance.

Ministerstvo zahraničí USA dnes oznámilo, že Americké kulturní středisko má své brány uzavřít okamžitě a tamní americké školy do 6. listopadu. Dále pak vyzvalo syrské vedení, aby zabezpečilo budovy proti případným útokům ze strany místního obyvatelstva. Americká ambasáda v Damašku také varovala občany USA pobývající v Sýrii a požádala je o maximální opatrnost.

V Damašku probíhá protiamerická demonstrance. Několik tisíc lidí protestuje v ulicích a odsuzuje nedělní útok amerického letectva proti teroristům na východě země. Ten vyvolal vyostření syrsko-amerických vztahů.

Sýrie dnes rovněž pohrozila zastavením spolupráce při zajištění bezpečnosti na irácké hranici, pokud se Spojené státy za útok neomluví a neslíbí, že americké jednotky již v budoucnu na syrském území nebudou působit.

Americké vrtulníky, které údajně vzlétly z Iráku, zasáhly v neděli syrskou příhraniční vesnici. Podle Sýrie bylo při této vojenské razii zabito osm civilistů. Podle amerických činitelů byl ale terčem náletu údajný velitel al-Káidy, který pašoval do Iráku zahraniční bojovníky, peníze a zbraně.

Sýrie incident označila za teroristický útok. Postup USA odsoudila také irácká vláda, zároveň ale požadovala zastavení údajných povstaleckých aktivit v Sýrii.

Skupiny označující se za nezávislé ohlásily na čtvrtek v Damašku protestní demonstraci proti americkému útoku na syrské straně hranice s Irákem.