Kmoníček: Kučerův útěk Šváchův návrat neohrozí

Dillí/Praha - Útěk entomologa Emila Kučery z Indie návrat Petra Šváchy neohrozí. V rozhovoru pro ČT to uvedl český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček. Švácha byl podle něj pravomocně odsouzen, proti rozsudku se neodvolal, pokutu 20 tisíc rupií zaplatil a z pohledu indického státu je tedy zcela svobodný občan. V nejbližších dnech dostane zpět své doklady a vrátí se do České republiky.

Kučera byl v létě zadržen společně se Šváchou a indický soud mu uložil tři roky za nelegální sběr brouků. Odvolací soud v jeho případu se měl konat začátkem listopadu, o jeho spravedlnosti ale Kučera pochyboval, a proto se rozhodl pro útěk. O svém odjezdu z Indie informoval českou ambasádu. Kučerův případ bude indický soud nadále projednávat v jeho nepřítomnosti, uvedl dále Kmoníček s tím, že proces může trvat i čtyři až pět let.

Tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová potvrdila, že indické úřady české ministerstvo kvůli Kučerově útěku zatím nekontaktovaly. Mluvčí se domnívá, že jeho případ nemůže komplikovat ani pozici českého velvyslance. Dokud indický soud pravomocně nerozhodne, nemohou indické úřady požádat ani o Kučerovo vydání. Česko navíc nemá s Indií mezivládní dohodu o vydávání lidí. Podle českých zákonů tak nemůže Česká republika Emila Kučeru vrátit zpátky.

Útěk byl podle Kučerova kolegy, entomologa Vladislava Malého, zřejmě jedinou možností, jak celou záležitost ukončit poté, co nepomohly mezinárodní petice ani intervence českého státu ve věci soudu s oběma entomology. Kučera je podle Malého psychicky na dně a v nejbližší době ho čekají zdravotní prohlídky.

Entomologická kauza začala v červnu 2008

Čeští entomologové - Emil Kučera a Petr Švácha - byli zadrženi 22. června nedaleko parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu v severovýchodní Indii. Měli u sebe přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, ne však úřední povolení pro jejich sběr. Oba nicméně od počátku trvali na tom, že na území parku vůbec nevstoupili. Soud v indickém Dárdžilingu 10. září Šváchu zprostil obžaloby, zatímco Kučeru překvapivě shledal vinným a vyměřil mu tříletý nepodmíněný trest vězení.