Entomolog Kučera utekl z Indie do Česka

Praha - Entomolog Emil Kučera, kterému indický soud uložil tři roky za nelegální sběr brouků, odcestoval z Indie a nyní už je na území České republiky. Odvolací soud v jeho případu se měl konat začátkem listopadu, o jeho spravedlnosti ale Kučera pochyboval, a proto se rozhodl pro útěk. O svém odjezdu podal zprávu i české ambasádě. Indická strana zatím ČR kvůli jeho útěku nekontaktovala. Nebyl na něj vydán ani mezinárodní zatykač. Kučera byl v létě zadržen společně se svým kolegou Petrem Šváchou. ČT po svém návratu poskytl exkluzivní rozhovor.

Kučera odjel z Dárdžilingu nejdříve do Nepálu, kde si koupil letenku do Evropy a v pátek dorazil do Prahy. „Musel jsem v Káthámndú absolvovat návštěvu imigračního úřadu, kde jsem dostal pokutu za vstup bez víza. Po diskusi a zaplacení určitého obnosu úředníkům jsem získal legální vízum,“ řekl v rozhovoru pro ČT Kučera, který ještě před odjezdem z Dárdžilingu kontaktoval českou ambasádu. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové se v e-mailu omlouvá za cestu, kterou si zvolil.  

Hned po návratu se Kučera sešel s přítelem z České entomologické společnosti Vladislavem Malým: „Má v plánu navštívit doktora a zjistit, jak je na tom zdravotně. Psychicky je na tom určitě špatně.“ V dopise píše, že již delší dobu cítil, že mu oblast Dárdžilingu není schopna zajistit právo na spravedlivý soud. Rozhodl se proto svou složitou situaci řešit odchodem z Indie.

„Mohu potvrdit, že jsem obdržel e-mail od pana Kučery, ve kterém mě informuje, že opustil území Indické republiky. Tím pádem pro mne osobně jeho případ tady končí, protože já odpovídám za české občany na území Indické republiky,“ reagoval velvyslanec ČR v Indii Hynek Kmoníček. Česko nemá s Indií mezivládní dohodu o vydávání lidí. Podle českých zákonů tak nemůže Česká republika Emila Kučeru vrátit zpátky. „Zakazuje to Ústava České republiky, která říká, že český občan nemůže být vydán do zahraničí proti své vůli,“ dodal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Entomologická kauza“ začala v červnu 2008

Čeští entomologové - Emil Kučera a Petr Švácha - byli zadrženi 22. června nedaleko parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu v severovýchodní Indii. Měli u sebe přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, ne však úřední povolení pro jejich sběr. Oba nicméně od počátku trvali na tom, že na území parku vůbec nevstoupili.

Soud v indickém Dárdžilingu 10. září Šváchu zprostil obžaloby, zatímco Kučeru překvapivě shledal vinným a vyměřil mu tříletý nepodmíněný trest vězení. Kučera se proti rozsudku na místě odvolal. Soudní stání by se mělo uskutečnit počátkem listopadu. Kučera věří, že případ zůstane otevřený.

Motýl
Zdroj: ČT24