Záplavy po tropické bouři připravily v Jemenu o život nejméně 30 lidí

Saná - Nejméně 30 lidí zahynulo při záplavách v Jemenu, způsobených tropickou bouří. Nejvíce postižená oblast je jihovýchodní provincie Hadramaút, kde úřady vyhlásily stav ohrožení. Na místě zřídily krizový štáb, který má koordinovat pomoc postiženým. Město Šibám, které je na seznamu chráněných památek UNESCO, voda zcela odřízla od okolního světa. Historickým budovám hrozí zborcení. Podle národního meteorologického centra bude bouře pokračovat pravděpodobně do soboty, středisko varovalo rybáře a návštěvníky pláží před vlnami dosahujícími pětimetrové výšky.

Přívalové deště, hromobití a záplavy zničily stovky hliněných domů na pobřeží. Osobně zkontrolovat záchranné práce v dané oblasti odletěl prezident Alí Abdalláh Sálih. „Třicet hodin dešťů a záplav ochromilo zdejší život,“ řekl guvernér provincie Hadramaút. Školy, obchody a vládní instituce jsou od čtvrtka zavřené. Pokračující dešťové přívaly ztěžují záchranné operace, takže veškerou nadějí pro obyvatele jsou armádní vrtulníky, schopné létat v bouři.

Bouře se tento týden zformovala nad Indickým oceánem a nejprve směřovala k Africkému rohu a Adenskému zálivu. Poté zeslábla na tropickou níži a změnila směr k jižnímu pobřeží Jemenu. Tam kromě největší jemenské provincie Hadramaút, zaujímající zhruba třetinu země, zasáhla také provincii Mahra, vklíněnou mezi Hadramaút a hranice s Ománem.