V centru Záhřebu zabila bomba dva novináře

Záhřeb - Nálož v autě zabila v centru Záhřebu dva novináře. Informovala o tom chorvatská státní televize. Záhřebská policie ovšem odmítla o dalších podrobnostech atentátu informovat. Bomba explodovala před budovou, kde sídlí redakce nezávislého chorvatského týdeníku Nacional. Podle reportáže státní televize byl údajně mezi mrtvými editor tohoto listu Ivo Pukanić. Druhou obětí se stal šéf marketingu listu Niko Franjić.

„Je to šok, katastrofa… Policie a my všichni bychom měli dělat všechno pro to, abychom zastavili takové násilí. Tohle musí skončit,“ prohlásil vládní mluvčí Zlatko Mehun.

Na chorvatskou metropoli udeřila za poslední měsíc vlna násilí. Premiér Ivo Sanader odvolal ministry vnitra a spravedlnosti kvůli tomu, že nedostatečně bojovali proti organizovanému zločinu, v ulicích Záhřebu za tu dobu došlo k řadě vražd a násilností.   

Lepší boj s organizovaným zločinem je jednou z podmínek, kterou si dává Evropská unie pro to, aby Chorvatsko přijala k přístupovým rozhovorům.

Bombu umístili útočníci pod zaparkované auto na dvoře redakce, upřesnili její pracovníci. Policie se k incidentu nevyjádřila s tím, že vyšetřování teprve začalo.

Dnešní útok podle místních komentátorů ukazuje, že státu se stále nedaří potírat organizovaný zločin.