Češi mohou za měsíc do USA bez víz

Washington - Česko, Slovensko a dalších pět států podle amerického prezidenta splnilo podmínky pro vstup do bezvízového režimu a jejich občané budou moci zhruba za měsíc cestovat do USA bez víz. George Bush to dnes oznámil v Bílém domě před velvyslanci zemí, kterých se americké rozhodnutí týká. Kromě představitelů Česka a Slovenska byli přítomni zástupci Maďarska, Litvy, Lotyšska, Estonska a Jižní Koreje. Před cestou budou ale Češi muset vyplňovat podrobný formulář a jejich cestovní pas musí mít i biometrické údaje. Konkrétní datum zrušení víz americký prezident ale neuvedl.

Bez víza mohou do Spojených států cestovat jen majitelé biometrických pasů maximálně na devadesát dní. Každý turista musí předem žádat americké úřady o povolení k cestě. Bez něj by ho nepustili na palubu letadla.

Je tedy třeba vyplnit na internetu formulář nazvaný ESTA, což je elektronický systém pro cestovní registraci. Je to velmi jednoduchý dokument podobný tomu, který všichni cestující v současnosti vyplňují v letadle.

„Proces bude jednodušší. Bude v něm méně otázek a číslo neschválených lidí bude mnohem nižší - nyní je zhruba 5 procent,“ vysvětluje americký velvyslanec Richard Graber. „Ti lidé, kteří neprojdou systémem ESTA, mohou navíc zažádat za klasické vizum.“

Formulář v angličtině se skládá ze tří částí. V prvním oddílu žadatel uvádí základní údaje o sobě jako jméno, datum narození a číslo pasu. Druhá část zahrnuje informace o cíli cesty. Ve třetí se odpovídá na dotazy, které se týkají nakažlivých nemocí, případného trestního stíhání, zamítnutí předchozích žádostí o vízum nebo deportace.

Cestující by se měli registrovat nejpozději 3 dny před cestou. Odsouhlasená žádost platí dva roky nebo do vypršení platnosti pasu. Její vyřízení je zdarma. Držitelé platného amerického víza autorizaci ESTA nepotřebují. Komu systém ESTA povolení k cestě do Spojených států zamítne, bude si muset podat žádost o vízum na americkém konzulátu nebo ambasádě.

Ani potvrzení o registraci ale žadatelům vstup na americkou půdu stoprocentně nezaručuje. O vpuštění do země rozhodují až celníci přímo ve Spojených státech.

Čeští politici rozhodnutí USA vítají

„Myslím si, že zrušení vízové povinnosti je oslavou spojenectví USA a ČR,“ řekl k události velvyslanec Graber. Popřel zároveň jakýkoliv záměr Ameriky ovlivnit české volby, z pohledu Bushovy administrativy neměly volby v České republice pro jednání žádný význam. „Měli bychom tuto událost oslavit,“ shrnul velvyslanec.

Předseda vlády Mirek Topolánek vydal prohlášení, že zrušení vízové povinnosti pro občany České republiky, Slovenska, Maďarska, Litvy, Lotyšska a Estonska vítá. Podle něj je to výsledek dlouhé a systematické snahy o dosažení vzájemného bezvízového styku se Spojenými státy.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uvedl, že je přesvědčen, že fakt, že čeští občané budou moci do USA cestovat bez víz, ještě prohloubí vzájemné dobré vztahy mezi zeměmi.

Čeští politici několikrát v minulých dnech dali najevo, že odstranění amerických víz by mohlo platit od 17. listopadu. Potvrdit by to mohla evropská návštěva amerického ministra vnitřní bezpečnosti Michaela Chertoffa. Chystá se na ni na přelomu října a listopadu a Praha by měla být údajně jeho první zastávkou.

V tomto smyslu se alespoň vyjádřil český velvyslanec ve Washingtonu Petr Kolář. Ten také podotkl, že přestože samochvála smrdí, faktem zůstává, že česká diplomacie sehrála při vyjednávání bezvízového styku s USA přinejmenším iniciační roli. Možná právě proto se Spojené státy rozhodnou zrušit víza od 17. listopadu, tedy data, které má pro Česko obzvláštní význam, spekuloval Kolář.

České republice zbývá podepsat se Spojenými státy dohodu o výměně informací o osobách trestaných kvůli vážným zločinům. Tento dokument byl již vypracován a jeho podpis je označován za pouhou formalitu.

Online formulář ESTA
Zdroj: ČT24