Čínský premiér přiznal odpovědnost za skandál s melaminem

Peking - Čínský premiér Wen Ťia-pao oznámil, že by jeho vláda měla přijmout odpovědnost za skandál s kontaminovaným mlékem. Kvůli němu přišly o život 4 děti, téměř 6 000 má stále zdravotní problémy. V Číně není příliš obvyklé, aby se vláda zodpovídala za chyby. Skandál s melaninem vyvolává mezi lidmi nejen v Číně takové znepokojení, že se premiér uchýlil k neobvyklému kroku.

„Skandál s vadným mlékem se týkal více než 54 000 dětí, to je přes sto tisíc rodičů. Navíc otřásl celým světem, kontaminované mléko se dostalo do mnoha zemí. Vláda se chce přiznat k odpovědnosti, ale na důsledky si budeme muset počkat,“ vysvětluje zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

V zemi ještě nepadly žádné žaloby, protože právníci rodičům nemocných dětí radí, aby sbírali důkazy, jako jsou například účtenky. Právníkům navíc vyhrožují místní úřady, takže se případu nechtějí ujmout. „Mluvil jsem s jedním právníkem, kterému vyhrožovali přímo z ministerstva spravedlnosti. Dá se tedy předpokládat, že boj za lidská práva tu bude znovu úspěšně utlumen,“ poznamenává Etzler.

Vydáno pod