V Thajsku pokračují protivládní demonstrace, premiér odstoupit nehodlá

Bangkok - Několik tisíc lidí protestovalo v ulicích Bangkoku proti thajskému premiérovi Somčaji Vongsavatovi. Viní ho z odpovědnosti za krvavý policejní zásah proti demonstrantům z minulého týdne, při němž dva lidé přišli o život. Včera premiéra vyzval k demisi i jeden z velitelů thajské armády. Předseda vlády dnes znovu potvrdil, že rezignovat odmítá a případné nové volby je ochoten vypsat jen po změnách v ústavě.

„Vláda se nemůže vzdát své práce a povinností,“ řekl dnes novinářům premiér po narychlo svolané schůzce s koaličními partnery. Mezi chystanými plány vlády uvedl regionální summit, který se v prosinci uskuteční v Bangkoku. Vongsavat nehodlá odstoupit ani vypsat předčasné volby.

Stoupenci opozice protestují proti thajské vládě už několik měsíců. Minulý týden se střety mezi demonstranty a policií značně vyostřily a zemřeli při nich dva lidé. Skoro 500 osob, včetně několika policistů, bylo zraněno. Jeden z velitelů thajské armády Anupong Paočinda ve čtvrtek vyzval Vongsavata, aby převzal za násilné střety odpovědnost a odstoupil ze svého postu. Odmítl však spekulace, že by armáda připravovala vládní převrat, jak ji k tomu mnozí stoupenci opozice vybízejí.

Protivládní demonstranti dnes v Bangkoku rozdávali videa a fotografie dokumentující násilné střety s policií z minulého týdne. Policie použila při střetech slzný plyn vyrobený v Číně, který obsahoval natolik silnou výbušninu, že několika demonstrantům utrhla ruce a nohy.

Demonstranti a opoziční Lidové spojenectví pro demokracii (PAD) tvrdí, že Vongsavat je jen loutkou v rukou svého švagra a bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, svrženého při převratu v roce 2006. Armáda ho svrhla kvůli údajné korupci při nekrvavém puči a ústavní soud mu následně zakázal působit v politice. Vongsavat se stal premiérem minulý měsíc poté, co ústavní soud zbavil úřadu premiéra Samaka Suntcharavedže kvůli střetu zájmů.

Vydáno pod