Světový den výživy by měl pomoci přehodnotit podporu biopalivům

Washington - Na dnešek připadá Světový den výživy, který vyhlašuje Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Ta chce dnešní den využít pro to, aby ukázala důsledky klimatických změn a bioenergetických řešení na chudé země a oblasti. FAO chce revidovat politiku podpory výroby biopaliv. FAO tvrdí, že by z výroby biopaliv měly profitovat chudé země, které jejich produkci zajišťují. Dnes má výroba biopaliv pouze negativní dopad na ceny potravin, které neúměrně rostou.

OSN si dnes připomíná Světový den výživy. Má upozornit na to, že naše civilizace je založena na zemědělství. Rostoucí ceny potravin v loňském a letošním roce ale uvrhly další miliony lidí do chudoby. Hladem podle OSN trpí přes 900 milionů nejchudších. A krize na bankovních trzích jejich problémy ještě zhoršuje.

Drahé jídlo, vysoká inflace, rostoucí ceny pohonných hmot - koktejl, který se odrazil v prudce klesající životní úrovni obyvatel především rozvojových zemí, a hlavně těch nejchudších.

I když v posledních měsících ceny komodit na světových trzích klesají, v maloobchodních prodejích se to zatím neodrazilo. Za prvních 7 letošních měsíců podle FAO vylétly ceny potravin o 50 procent. Investice do zemědělství dlouhodobě klesají, zatímco světová populace roste. OSN uvádí, že počet lidí, kteří trpí hladem, se oproti loňsku zvýšil o 75 milionů.

Vydáno pod