K Lisabonské smlouvě se EU vrátí nejdříve na příštím summitu

Brusel - K možnostem konkrétního řešení situace po odmítnutí Lisabonské smlouvy v Irsku se Evropská unie vrátí nejdříve v prosinci, kdy se koná její další vrcholná schůzka. Takový je závěr dnešního summitu EU, kde Irsko představilo analýzu, proč smlouvě o reformě unijních institucí řeklo v červnovém referendu jako zatím jediný stát unie ne.

Unie se v červnu na summitu dohodla, že ratifikace Lisabonské smlouvy v dalších zemích i přes odmítnutí v Irsku může pokračovat s tím, že se k možnostem řešení problému vrátí právě na dnešním summitu. Osud smlouvy také měl dnes patřit mezi klíčové body schůzky, hlavním tématem se ale nakonec stala krize na finančních trzích a opatření pro boj s klimatickými změnami. Irsko kromě toho také zatím nepředložilo konkrétní řešení, například možné datum opakování referenda. Podle svého premiéra Briana Cowena budou Irové v příštích měsících další postup konzultovat s francouzským předsednictvím unie.

„Každopádně Irové řekli, že nejsou připraveni teď nějaké řešení nabídnout. Slíbili, že na prosincovém summitu se pokusí navrhnout nějaké kroky, které by vedly k řešení, nebo alespoň jejich harmonogram,“ poznamenal český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.