Kanada volí do parlamentu - jako první významná země po ekonomické krizi

Ottawa - V Kanadě se dnes ráno místního času otevřely volební místnosti, v nichž mnozí z více než 23 milionů registrovaných voličů rozhodnou o novém složení parlamentu. Kanada je první ekonomicky významnou zemí, v níž se od propuknutí globální finanční krize konají parlamentní volby. Podle posledních průzkumů podporovalo konzervativce 35 procent voličů.

Podle analytiků by takový výsledek znamenal posílení Harperovy strany přibližně o deset poslaneckých křesel proti současným 124, nestačil by ale na zisk parlamentní většiny, tedy 155 mandátů. Pro dosažení většiny je podle analytiků třeba získat 38 až 40 procent hlasů.

„Kanaďané mají na vybranou - můžou mít buď schopné vedení a řízení ekonomiky, jaké jim nabízí náš konzervativní tým. Nebo mohou riskovat a vybrat si Liberály, NDP, Blok a Zelené,“ vzkázal dnes občanům premiér Stephen Harper.

Harper požádal o vypsání předčasných voleb před měsícem, protože se mu nepodařilo dojednat další podporu liberálů pro svůj menšinový kabinet. Podle analytiků k premiérovu rozhodnutí přispěly i obavy z možného oslabení kanadské ekonomiky, do níž by se mohla přelít americká krize.

Volby ovšem nakonec přišly v okamžiku, kdy stále není jasné, zda je krize, jež postihla globální trhy, konečně na ústupu. Analytici proto varují, že ať vyhraje kdokoli, bude mít vzhledem k hospodářským těžkostem složitou roli.

Předběžné odhady výsledků by měly být oznámeny bezprostředně po hlasování, které skončí ve středu v 04:00 SELČ.

Současná kanadská vláda je u moci jen dva roky. Premiér Harper doufal, že v předčasných volbách dosáhne na většinovu podporu. Finanční krize mu ale možná jeho plán zhatí.

Vydáno pod