Čtyři bývalí Rudí Khmerové půjdou do vězení na 10 až 20 let

Phnompenh - Na 10 až 20 let poslal kambodžský soud do vězení čtyři bývalé členy organizace Rudí Khmerové. Odsoudil je za to, že se v roce 1996 podíleli na vraždě britského specialisty na odminování Christophera Howese a jeho tlumočníka. Rozsudek podle pozorovatelů signalizuje, že bývalí členové Rudých Khmerů už v zemi nemají politickou imunitu.

„Konečně jsme se dočkali spravedlnosti. Jsme na Christophera velmi hrdí, prokázal velkou statečnost,“ prohlásila Howesova sestra Patricia Phillipsová.

Odsouzení přiznali, že jim rozkaz k vraždě Howese dal přímo vůdce Pol Pot, který bez soudu zemřel v roce 1998. Před Mezinárodním trestním tribunálem pro Kambodžu ale od loňska stojí kvůli zločinům proti lidskosti a válečným zločinům bývalý ministr zahraničí Rudých Khmerů Ieng Sary i jeho žena, Pol Potova sestra a bývalá ministryní sociální péče. 

Vládu ultralevicových Rudých Khmerů v letech 1975 až 1979 nepřežilo 1,7 milionu obyvatel Kambodže, z nichž se velká část stala obětí politických vražd. Ostatní podlehli nemocem, zemřeli hlady nebo následkem přepracování. Všechna úmrtí byla výsledkem radikální politiky zavedené Pol Potem.

Hnutí Rudých Khmerů ovlivněné marxismem, západoevropskými leninisty a ideologií čínského vůdce Mao Ce-tunga chtělo nastolit řád, který by odpovídal jejich představám o sociální spravedlnosti. Chtěli vytvořit beztřídní zemědělskou společnost. Organizaci rozpustili až v roce 1998 výměnou za amnestii.