Oba Haiderovi nástupci jsou už známí, spojení krajní pravice se zatím nechystá

Klagenfurt - Novým korutanským zemským hejtmanem se po tragické smrti Jörga Haidera stane jeho dosavadní náměstek Gerhard Dörfler. Do funkce ho dnes podle očekávání navrhlo vedení zemské organizace Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), který je v Korutanech nejsilnější stranou. Do tří měsíců musí o návrhu hlasovat zemský sněm. Nástupcem Haidera v čele BZÖ zvolilo předsednictvo strany již v neděli večer dosavadního generálního tajemníka a místopředsedu strany Stefana Petznera, spojení dvou krajně pravicových stran - BZÖ a svobodných - se ale zatím nechystá.

Rychlé jmenování 27letého Petznera do čela BZÖ hodnotí rakouská média jako snahu předsednictva strany za každou cenu zdůraznit kontinuitu a věrnost odkazu dosavadního vůdce strany a pravicového populisty Haidera, který v sobotu zahynul při automobilové nehodě. Na pohřbu kontroverzního a zřejmě nejznámějšího rakouského politika se očekává účast až 50 tisíc lidí.

Petzner doslova symbolizuje blízkost a oddanost Haiderovi. Nejznámější rakouský populista Haider ho zahrnul funkcemi - od generálního tajemníka přes místopředsedu strany a úřadujícího předsedu zemské organizace v Korutanech až po svého mluvčího. Podle komentátorů ale právě tento důraz vedení strany na kontinuitu dokládá obavy o zachování identity strany a její existence. Komentátoři většinou potvrzují první soudy analytiků: Haider bude pro BZÖ nenahraditelný a bez něj straně hrozí pád do bezvýznamnosti, ne-li přímo zánik.

Sbližování BZÖ se svobodnými zatím nehrozí

Petznerovo trvání na zachování Haiderova kurzu potvrzuje, alespoň prozatím, že těsnější spolupráce se svobodnými (FPÖ), od nichž se BZÖ před třemi roky odtrhl, se zatím nechystá. Ani šéf FPÖ Heinz-Christian Strache, jehož pozice je po nejnovějším vývoji dále posílena, o další sbližování neprojevil zájem. Odmítá nejen těsnou spolupráci obou stran, ale i jejich sjednocení.

BZÖ byl a je projektem Jörga Haidera, prohlásil ve Studiu 6 šéfredaktor ČRo7 Gerald Schubert. Strana vznikla v roce 2005 a nemá v Rakousku politickou tradici. Situace v ní je nejasná, proto je v Rakousku nyní velká koalice sociálních demokratů a lidovců naopak ještě pravděpodobnější než dříve, dodal Schubert k povolební situaci v Rakousku. Po volbách se totiž mimo jiné spekulovalo, že by vládu mohli vytvořit lidovci se svobodnými a haiderovci.

Haiderova smrt možná paradoxně nahraje obnovení velké koalice

Obě krajně pravicové strany mají pro případný vstup do vlády dva dobré důvody, vysvětluje vídeňský zpravodaj ČT Jan Moláček: BZÖ si uvědomuje, že po smrti Haidera už možná k tomu nebude mít nikdy příležitost a předseda FPÖ Strache se už nemusí obávat, že by v takové koalici hrál druhé housle. Otevřely se tak dveře koalici lidovců s oběma krajně pravicovými uskupeními, paradoxně to však zřejmě povede k rychlejšímu ustavení obnovené velké koalice. Předseda lidovců (ÖVP) Josef Pröll dnes oznámil, že koaliční rozhovory zahájí se sociální demokracií.

Schubert se domnívá, že pokud BZÖ úplně nezanikne, mohl by se v Rakousku uplatnit podobný systém jako v Německu v případě stran CDU a CSU. Stejně jako CSU v Bavorsku by se mohl BZÖ zachovat jen v Korutanech, zatímco na celostátní úrovni by fungovala už jen strana svobodných.