Palinová ve funkci guvernérky Aljašky zneužila svou politickou moc

Washington - Republikánská kandidátka na americkou viceprezidentku Sarah Palinová se jako guvernérka Aljašky dopustila zneužití moci. Rozhodla tak parlamentní komise, která prošetřovala propuštění šéfa pro vnitřní bezpečnost Aljašky Waltera Monegana. Toho Palinová odvolala poté, co odmítl propustit policejního agenta Mika Wootena.

„Guvernérka Sarah Palinová zneužila svou moc a porušila tak etický kodex týkající se výkonné moci Aljašky,“ uvádí se ve zprávě vyšetřovatelů, která má 263 stran.

V červenci propustila Palinová šéfa pro veřejnou bezpečnost Aljašky. Palinová jeho vyhazov zdůvodnila tím, že pro údajné pochybení odmítl propustit policejního agenta. Ten se v té době rozváděl se sestrou Palinové, tlak guvernérky proto označil za zaujatost. Výrok parlamentního vyšetřovacího panelu mu dal fakticky za pravdu. Palinová však tvrdí, že muže propustila kvůli sporům ohledně rozpočtu.

Oficiální vyšetřování Palinové v kauze nazvané Troopergate začala na úrovni jejího státu ještě před jejím zářijovým jmenováním kandidátkou na viceprezidentku. O vyhazov policisty Wootena se ale horlivě snažil i manžel Palinové Todd. Podle vyšetřovatelů mu v tom republikánská kandidátka měla zabránit.

Tábor prezidentského kandidáta republikánů Johna McCaina podle agentury AP usiloval o to, aby výsledky šetření nebyly zveřejněny. Nyní se je snaží bagatelizovat. Právník Palinové prohlásil, že aby byly porušeny právní předpisy týkající se etiky, musel by z propuštění Monegana mít někdo zisk, a to zejména finanční. Podle mluvčí Palinové komise přeháněla. Příznivci republikánů jsou přesvědčeni o tom, že rozhodnutí je politicky motivované. „Vyšetřování nepotvrdilo, že by se guvernérka nějak provinila tím, že propustila pana Monegana. Tento krok byl v rámci jejích pravomocí i v rámci zákona,“ říká mluvčí republikánské kampaně Meghan Stapletonová.

Po zveřejnění závěrečné zprávy parlamentní komise se teď zřejmě ještě více propadne ztráta republikánského kandidáta Johna McCaina na Baracka Obamu.