Boj o zakázky v Íránu načíná francouzská diplomacie

Teherán – Evropské velmoci začínají naplno soupeřit o investice v osmdesátimilionovém Íránu. Západ se domluvil na zrušení protiíránských sankcí výměnou za omezení íránského jaderného programu. Jako první přijíždí na návštěvu francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Naposledy byl francouzský ministr zahraničí v Íránu před 12 lety. Nyní ho s veškerými poctami přivítal jeho protějšek Mohammad Džavád Zaríf a čeká ho i setkání s prezidentem Hasanem Rúháním. Do Íránu přivezl Rúhánímu pozvánku na listopadovou návštěvu Francie.

Fabius chce podle francouzského tisku otevřít cestu k obnově spolupráce zejména v ekonomické oblasti. Před odjezdem ale zdůraznil, že v zahraniční politice, zejména té týkající se blízkovýchodního regionu, se názory Francie a Íránu stále liší. 

Fabius bude jednat se Zarífem a Rúháním a také s ministry průmyslu a obchodu a rovněž životního prostředí. Delegace francouzských ekonomů a podnikatelů má cestovat do Íránu po něm v září. Francouzské firmy už ohlašují návrat do Íránu. Patří k nim velké automobilky Peugeot a Renault i energetická firma Total. 

Závěrečná jednání o íránském jaderném programu
Zdroj: Joe Klamar/Pool/Reuters
  • Francie je jednou ze šesti zemí, jež s Íránem letos vyjednaly dohodu otevírající cestu ke zrušení mezinárodních protiíránských sankcí.

Dohodu v Íránu neschvalují tamní konzervativci, podle nichž se Írán zavázal k příliš mnoha ústupkům ve svém jaderném programu. Ti také kritizovali Fabiusovu návštěvu, protože Paříž při vyjednávání prosazovala co nejpřísnější podmínky pro kontrolu plnění dohody. Fabius ještě několik dní před podpisem prohlásil, že se nepodepíše pod dohodu, pokud Teherán nebude souhlasit s tím, aby do inspekcí jeho provozů byly zahrnuty také vojenské objekty spojované s jaderným programem. 

Konzervativci také „vytáhli“ starou kauzu s vývozem francouzských krevních produktů kontaminovaných virem HIV v 80. letech. Mezi dovozci byl také Írán, Fabius byl tehdy předsedou vlády. Při transfúzích byly ve Francii nakaženy stovky lidí a 300 osob do roku 1999 zemřelo.

Vydáno pod