Obama: Vzestup Afriky je důležitý pro celý svět

Addis Abeba - Americký prezident Barack Obama ocenil pokrok, kterého Afrika dosáhla během několika posledních let. Kontinent podle něj čekají velké výzvy, jako například vytvoření milionů pracovních míst pro nastupující generace. Právě s tím USA chtějí pomáhat jako přátelé a partneři, pomocí obchodu a investic. Obama to uvedl během svého projevu v sídle Africké unie v etiopské metropoli Addis Abebě. Kontinent by měl ale vymýtit korupci, dodal Obama a zkritizoval i nedodržování demokratických principů v některých zemích.

Afrika je jedním z nejrychleji rostoucích regionů na světě, uvedl Obama. „Někteří afričtí partneři mi často říkali, že nechtějí, abychom jim jen posílali pomoc, že chtějí obchodovat,“ dodal. I proto USA chtějí s Afričany více spolupracovat, jednotlivé africké země by ale měly i více obchodovat mezi sebou. Další vzestup Afriky je podle něj důležitý pro celý svět.

Barrack Obama: „Stojím před vámi jako hrdý Američan a zároveň syn Afričana. Všichni jsme jedna rodina, jeden kmen.“

Rozvoj kontinentu ale bude záležet i na demokracii, na konání svobodných a spravedlivých voleb, na dodržování svobody slova, zdůraznil americký prezident. V této souvislosti zkritizoval zavírání novinářů v některých afrických zemích i fakt, že se někteří afričtí vůdci snaží udržet u moci nelegálně mnohem delší dobu, než stanovují zákony.
 
„Mám rád svou práci, ale podle ústavy už nemohu znovu kandidovat. Myslím, že jsem byl docela dobrý prezident a že bych dokonce i vyhrál, ale už nemohu,“ uvedl Barack Obama, jemuž za půldruhého roku končí druhé funkční období, a vysloužil si obrovský potlesk.

Obama zakončil africkou misi projevem na půdě AU (zdroj: ČT24)

Až skončí v Bílém domě, těší se na cestování bez ochranky. Třeba do Afriky
 
Jak prezident zdůraznil, nikdo nemůže být nad zákonem, nikdo by neměl být prezidentem na celý život. „Vede to k nestabilitě, jak jsme to viděli například v Burundi,“ dodal s tím, že on se těší, až nebude prezidentem, nebude mít kolem sebe tolik ochranky, bude se moci jít projít, trávit více času s rodinou a třeba i více cestovat do Afriky.

Obama se stal vůbec prvním americkým prezidentem, který sídlo stále vlivnější Africké unie navštívil. Po jednání v Addis Abebě ukončí americký prezident svou pětidenní africkou cestu, během níž vedle Etiopie navštívil rovněž rodnou zemi svého otce Keňu.

Africká unie (AU) vznikla na základě deklarace nejvyšších představitelů členských států Organizace africké jednoty (OAU) z 9. září 1999. Společenství sdružuje všechny státy kontinentu s výjimkou Maroka, tedy celkem 53 zemí. Ve svých cílech navazuje na OAU, snažící se o zlepšení postavení kontinentu v globální politice a ekonomice, o podporu jednoty a solidarity mezi africkými státy, o zintenzivnění spolupráce a o ochranu suverenity členských států v souladu s pravidly Organizace spojených národů (OSN).

Africká unie rovněž přidala cíle nové – ekonomické, hospodářské, bezpečnostní i politické – a postupně se tak stává klíčovým hráčem na africkém kontinentu.

Zdroj: www.euroskop.cz