Obama se v Keni dotkl i citlivého tématu homosexuality

Nairobi - Společný boj proti terorismu, výzva k toleranci vůči sexuálním menšinám, rozvoj, podpora podnikatelů a mladých vědců a setkání s rodinou byly hlavními body jednání Baracka Obamy v Keni - rodné zemi jeho otce, kterou oficiálně navštívil jako první americký prezident.

„Je špatné, když je člověk, který neporušuje zákony a nikomu neubližuje, pronásledován za to, koho miluje,“ uvedl Obama. Stát by podle něj neměl diskriminovat osoby na základě jejich sexuální orientace, přistupovat k lidem odlišně je cesta vedoucí k podkopávání svobody. „Upírat lidem právo na lásku je eroze svobody a nic dobrého to nemůže přinést,“ podotkl. USA a Keňa sdílejí mnohé hodnoty, jsou ale určité věci, které kultury těchto dvou zemí nesdílejí, reagoval keňský prezident Uhuru Kenyatta s tím, že práva homosexuálů nejsou pro Keňany žádným tématem. Homosexuální styk se v Keni trestá až 14 lety vězení; je sice trestný, v praxi se ale postihuje málokdy.

USA zpřísňují zákony na prodej slonoviny

Na tiskové konferenci s keňským hostitelem Obama ohlásil zpřísnění amerických zákonů vztahujících se na prodej slonoviny. „Mohu oznámit, že navrhujeme nová pravidla zakazující prodej takřka veškeré slonoviny přes státní hranice,“ řekl. Návrh americké organizace Fish and Wildlife podle něj zakotvuje jen omezené výjimky pro vnitrostátní prodeje, konkrétně pro výrobu starobylých hudebních nástrojů, nábytku a střelných zbraní, které obsahují méně než 200 gramů slonoviny. „Chceme zajistit, aby naše země nepřispívala k metle pytláctví, která decimuje populaci slonů v Africe,“ řekl ředitel Fish and Wildlife Service Dan Ashe.

Obama se v Keni nevyhnul ani bezpečnostním otázkám

Obama se v Nairobi věnoval i otázce boji proti terorismu. Spolupráci USA a Keni označil za efektivní a zdůraznil, že tato kooperace přispívá k omezení akčního prostoru pro působení islamistických radikálů ze skupiny Šabáb v Somálsku. Jeho keňský protějšek Uhuru Kenyatta vyzval k posílení této spolupráce. Užší spolupráci vítá i Obama, zahrnovat by podle něj měla mimo jiné sdílení zpravodajských informací.

„Keňa je ve světě známá jako kolébka zoufalství a ponížení. Pane prezidente, pomozte nám tento obraz změnit a na svých cestách po světě šiřte, co jste tu viděl - že je naše země nádherná a připravena obchodovat,“ vyzval Obamu prezident Keni Uhuru Kenyatta.

USA Keni v rozvoji pomůžou milionem dolarů

V projevu před třemi tisíci účastníky ekonomické konference z více než stovky zemí ocenil Obama dynamiku keňských podnikatelů a řekl, že zapojení žen a menšin je klíčem k podnikání. Ženy podle svých slov považuje za „hybnou sílu“ podnikání. Podle něj jsou ale v Africe znevýhodněné, protože nemají možnosti se do podnikání zapojovat. Keňská vláda by podle Obamy měla zapracovat i na boji s korupcí. Přislíbil také, že USA poskytnou na rozvoj Keni přes milion dolarů a polovina z nich je určená na podporu žen a mladých lidí. 

Prezident USA Barack Obama

„Afrika je jedním z nejrychleji rostoucích regionů na světě. Lidé se zvedají z chudoby, roste střední třída a mladé lidi spojují technologie. Tento kontinent musí být v budoucnu střediskem světového růstu, nejen afrického.“

Prezident USA se při své návštěvě Keni podíval i k památníku, který vznikl na místě bývalého amerického velvyslanectví v Nairobi jako připomínka atentátu z roku 1998. Ke zdi, na níž jsou vyryta jména obětí, prezident položil věnec s liliemi a uctil mrtvé minutou ticha. Při atentátu zahynulo přes 200 lidí, mezi nimiž bylo 12 Američanů a 34 místních zaměstnanců ambasády.

Na programu měl i účast na veletrhu nových technologií, na kterém byly výrobky, které vznikly díky Obamově energetické iniciativě Power Africa z roku 2013. Díky ní se má zdvojnásobit počet obyvatel subsaharské Afriky, kteří budou mít přístup k elektřině. Obama si prohlížel solární panely a přiznal, že pokrok se mu zdá pomalý. Celkově má program přinést do elektrické sítě dalších 30 tisíc megawattů, prozatím byly podle Bílého domu uzavřeny kontrakty na 4100 megawattů.

Současná cesta je pro Obamu prý velmi osobní záležitost. Jako prezident je v Keni poprvé, v pátek se na slavnostní večeři sešel s nevlastní babičkou a sestrou. Hlavním tématem jeho cesty jsou ale spíš než rodinná pouta ta ekonomická. Keňa může podle analytiků Washington zajímat třeba jako vývozce kávy, zeleniny i oblečení. V neděli pak šéf Bílého domu odcestuje do Etiopie, kde má vystoupit před zástupci Africké unie.

Afrika má 54 států a jako první americký prezident vůbec na kontinent zavítal ve válečném roce 1943 Franklin D. Roosevelt, když přijel do Casablanky jednat s britským ministerským předsedou Winstonem Churchillem.

Keňanům se nelíbí zpravodajství CNN o Obamově cestě 

Keňané dali najevo nelibost nad tím, jak jejich zemi v době návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy prezentuje americká zpravodajská stanice CNN. Podle ní Obama přijel do semeniště terorismu. Stanice zdůrazňuje akce somálských islamistických milicí Šabáb, které útočí také v Keni, a bezpečnostní rizika Obamovy cesty. Na Twitteru vznikl účet s názvem #SomeoneTellCNN, na němž se vypichují přednosti Keni.

Na příliš tísnivou atmosféru zpravodajství CNN reagoval ve svém projevu před účastníky podnikatelské konference také keňský prezident Uhuru Kenyatta. Prohlásil, že Keňa „je semeništěm vzrušující kultury, nádherné přírodní krásy a úžasných lidí s nekonečnými možnostmi. Dejme světu najevo, že debata o beznaději v Africe je mylná. Pravdivá nebyla nikdy,“ řekl na fóru, kde předtím vystoupil také Obama. Publikum ho za to odměnilo smíchem a potleskem.

Kenyatta přiznal, že se v Keni odehrály „brutální zločinecké útoky“, ale Afrika podle něj může nabídnout mnohem víc než zprávy o teroru. „Afrika je nejnadějnější kraj světa vytvořený z nekonečných možností. Časy se změnily,“ řekl.

Obamově návštěvě Keni, která je domovinou jeho otce, dlouho bránilo obvinění keňského prezidenta Kenyatty před Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu v souvislosti s organizováním etnických nepokojů po volbách v roce 2007. To bylo kvůli nedostatku důkazů zastaveno. Pro obvinění ze zločinů proti lidskosti je ale stejným soudem stíhán keňský viceprezident William Ruto. Ten se zúčastnil schůzky Obamy s Kenyattou a americký prezident se s ním přivítal podáním ruky.

Ruto v nedávné době také přitvrdil ve svých častých homofobních výrocích. Začátkem července například podle citace v keňském tisku prohlásil: „Slyšeli jsme, že Spojené státy schválily homosexuální vztahy a další nechutné věci. Chci vám říci, jako křesťanský vůdce, že my budeme bránit svou víru a svou zemi.“

Vydáno pod