Libanonský ministr vnitra: Zmizení Čechů je únos s kriminálním pozadím

Zmizení pětice Čechů, ke kterému došlo o víkendu ve východním Libanonu, byl únos. Prohlásil to libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk s tím, že čin měl zřejmě kriminální pozadí – a souvisel „s mafiemi, s pašováním drog a zbraní“.

Pětice se pohřešuje od sobotního rána, kdy libanonská policie nalezla jejich taxi a osobní věci 300 metrů od vojenského stanoviště u města Kafraja v západní části libanonského údolí Bikáa nedaleko syrských hranic (viz mapa níže). Spolu s nimi zmizel i řidič vozu, Saíb Munír Taán. Údolí je nechvalně známé pěstováním rostlin obsahujících omamné látky. Zároveň tam panuje napětí mezi různými znepřátelenými klany.

Ministerstvo zahraničních věcí odmítá identitu pohřešovaných Čechů komentovat a zůstává u toho, že jde o skupinu pěti českých občanů. Šéf tuzemské diplomacie Lubomír Zaorálek v úterý hovořil o tom, že únos je jen jedna z možných variant, jeho vládní kolega a šéf obrany Martin Stropnický naopak hovořil výlučně o únosu. Stejně se dnes při návštěvě Paříže vyjádřil i libanonský ministr vnitra.

Mašnúkova slova o pohřešovaných osobách je vůbec první prohlášení libanonského vládního představitele k případu od chvíle, kdy Češi v sobotu zmizeli. Důvod zmizení Čechů je ale nadále nejasný.

Redakce v Bejrútu větří pražskou stopu

Redakce v Bejrútu dávají zmizení pěti Čechů do souvislosti s Alím Fajádem; ten byl loni v dubnu spolu se dvěma muži v Praze zatčen, protože měl chtít dvěma americkým agentům provokatérům prodat zbraně a kokain. Předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Nyní Fajád čeká, zda bude vyhoštěn do USA. Spolu s Čechy zmizel v Libanonu i Fajádův bratr - a šofér opuštěného vozu Saíb Munír Taán. Libanonská média kvůli tomuto spojení tvrdí, že cílem únosu může být snaha získat svobodu pro Fajáda.

Fajádův právník i zástupci rodiny to ale odmítli. Odmítnutí této teorie mělo znovu zaznít i na jednání mezi rodinou a českým velvyslancem v Libanonu Svatoplukem Čumbou, o kterém dnes informoval list As-Safír. „Saíb se stejně jako Češi pohřešuje. Nemá nic společného s jejich únosem,“ uvedla podle deníku rodina poté, co se měla setkat s českým ambasadorem.

Skupinu údajně tvořili dva novináři z regionální televize, kteří do Libanonu jeli točit reportáž o uprchlících na libanonsko-syrské hranici, tlumočník a advokát Alího Fajáda, jenž měl navštívit Libanon kvůli případu svého klienta. Pátý zmizelý Čech má podle tisku zkušenosti jako armádní zpravodajec a v minulosti působil v Afghánistánu. Do Libanonu ale podle advokátní kanceláře cestoval jako bezpečnostní poradce skupiny.

Libanonský list As-Safír
Zdroj: ČT24/assafir.com

Černínský palác: Spekulace nekomentujeme

České ministerstvo zahraničí už v minulosti uvedlo, že s ohledem na vyřešení zmizení českých občanů v Libanonu nebude spekulace v tisku komentovat. Tento přístup nehodlá měnit ani ohledně údajného setkání Fajádovy rodiny s českým velvyslancem, řekla mluvčí české diplomacie Michaela Lagronová.

Podle generálního sekretáře Libanonsko-české obchodní rady Ámira Arslana poškozuje zmizení pěti Čechů vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi a diskredituje Libanon. „Případ může mít negativní dopad na záležitosti Libanonců, kteří žijí v České republice,“ řekl listu As-Safír.