Bojovník proti Bruselu: Řekové na Tsiprase nedají dopustit

Atény - Řecký premiér nejdřív přiměl většinu Řeků, aby v referendu odmítli podmínky věřitelů, načež se podepsal pod mnohem tvrdší dohodu. Z víkendové ankety ale vyplynulo, že obyvatelé zadlužené země mají Alexise Tsiprase raději než kdy dřív. O výsledcích průzkumu informovala agentura AP, která připomněla, že Řekové ale pocítí dopady úspor naplno až na podzim.

  • Aktuální dění kolem Řecka: Vyjednávání řecké vlády s věřiteli o novém záchranném balíčku by měla skončit do 20. srpna. Vláda už poslala do parlamentu druhou várku reforem - nová legislativa má mimo jiné urychlit soudní řízení nebo prosadit pravidla pro ozdravení bank. Poslanci by měli opatření schválit do středy.

Od té doby, co se Tsiprasova krajně levicová Syriza dostala k moci, se Řecko propadlo do hlubší recese a málem zbankrotovalo. Premiérovu hlavu ale většina Řeků nežádá – jeho postup schvaluje 60 procent respondentů. Řadě lidí se líbí Tsiprasovy řeči plné naděje – těžšímu životu navzdory. „Lidé jsou pod obrovským tlakem, potřebují slyšet něco pozitivního,“ uvedl jeden z řeckých voličů. 

Alexis Tsipras
Zdroj: ČT24/Reuters/Alkis Konstantinidis

Tsipras nejprve sám vyzýval obyvatele k tomu, aby v referendu kvůli tvrdým podmínkám odmítli záchranný program nabízený mezinárodními věřiteli, což se nakonec i stalo. Jen pár dní poté, co voliči řekli 'ne' dalším úsporným opatřením, ale premiér na summitu v Bruselu posvětil dohodu, která zemi přinese ještě tvrdší úspory.  

Tsipras dělá, co může, míní Řekové

Tsiprasův politický pád se ovšem překvapivě nekonal. Lidé ho obdivují pro jeho tvrdé vystupování vůči Bruselu i upřímné přiznání v parlamentu, že přijal tvrdé podmínky poté, co udělal určité chyby. Premiér uvedl, že dohodě sice nevěří, alespoň se ale podařilo odvrátit katastrofický scénář. 

Mnoho Řeků vidí premiéra jako muže, který je zatlačen do kouta, ale stejně bojuje a dělá vše, co je v jeho silách, ať je to dobré či špatné, myslí si Elias Nikolakopulos, který pracuje v jedné z nejvýznamnějších řeckých společnosti provádějících průzkumy veřejného mínění. „Lidé říkají, že aspoň bojuje,“ poznamenal Nikolakopulos.  

Demonstrace před řeckým parlamentem
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Obliba vlády? Rozhodující bude až podzim  

Popularita vlády bude podle analytiků významně otestována až na podzim, kdy se u daňových poplatníků naplno projeví přijatá úsporná opatření. „Jakmile bude dopad cítit, Tsiprasova popularita začne prudce klesat,“ myslí si Panajotis Ioakimidis z univerzity v Aténách.  

Řecký premiér má ale v rukávu ještě další důležitý trumf: v současné době téměř neexistuje v zemi politický vůdce, který by jeho charismatu mohl konkurovat.  

Na řecké politické scéně není Tsipras žádným nováčkem 

Již za studií Tsipras organizoval protesty proti školským reformám a vstoupil do komunistické strany. Ta později spolu s dalšími řeckými krajně levicovými stranami vytvořila volební koalici Synaspismos, jež se nakonec stala samostatnou stranou a Tsipras v ní zůstal. V roce 1999 se stal prvním tajemníkem její mládežnické organizace. Od roku 2008 byl potom předsedou Synaspismos, která však v té době již byla součástí koalice Syriza, ze které se o pět let později stala strana – tedy podobným způsobem jako předtím vznikla Synaspismos – a v jejím čele zůstal Tsipras. 

V parlamentu zasedá nynější řecký premiér od roku 2009, předtím byl také aténským zastupitelem. V roce 2009, kdy Tsipras poprvé kandidoval jako stranický lídr, ale byla Syriza ještě poměrně bezvýznamná strana s pouhými třinácti poslanci v třísetčlenném parlamentu. O tři roky později ale již měla Koalice radikální levice vítězné ambice, nakonec jak v květnových volbách, tak v těch, které přišly o měsíc později, když se nepodařilo sestavit vládu, skončila druhá se ziskem 17, resp. 27 procent hlasů. Premiérský post obsadil Tsipras v roce 2014, kdy se jeho Syriza dočkala vítězství.