Bělobrádkova poklona odsunutým Němcům zvedla komunisty ze židle

Praha - Rozporuplné reakce vyvolalo mezi politiky včerejší gesto vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Ten se během návštěvy Bavorska setkal se zástupci sudetských Němců a v Mnichově uctil památku obětí poválečného odsunu. Šéf komunistů Vojtěch Filip to označil za neúctu a výsměch obětem druhé světové války. Naopak podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jde o gesto smíření. Sám Bělobrádek uvedl, že uctil památku obětí násilí především jako šéf lidovců a jako křesťan. S premiérem to předem neprobral.

Bělobrádek se během své návštěvy Bavorska setkal se zástupci sudetských Němců. Podle sobotních informací regionálního deníku Oberbayerisches Volksblatt navštívil jako vůbec první člen české vlády také Sudetoněmecký dům v Mnichově, kde sídlí instituce Němců vysídlených z českých zemí. K uctění památky obětí poválečného odsunu Němců z Československa tam položil věnec, což list označil za „milník“ ve vzájemných vztazích někdejších krajanů. 

„Měl by (Bělobrádek) vzdát úctu těm, kdo položili životy za naši svobodu a ne těm, kteří nadšeně vítali Hitlera,“ uvedl Filip. „Vicepremiér Bělobrádek, jenž uctil v Bavorsku památku odsunutých Němců, by si měl uvědomit, že toto prvenství se hluboce dotýká těch, jejichž rodinní příslušníci díky běsnění německých fašistů položili své životy ve druhé světové válce a byli vyhnáni Němci ze svých domovů,“ napsal na Facebooku předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.  

Filipa zajímalo, jestli Bělobrádek postupoval se souhlasem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). V podobném duchu se vyjádřil i europoslanec ODS Jan Zahradil. „Vzhledem k tomu, že pan Bělobrádek údajně zastupoval v Bavorsku předsedu vlády Sobotku, měl by předseda vlády objasnit, zda v tomto případě jednal Pavel Bělobrádek s touto jednou nevládní organizací na základě své soukromé aktivity, či šlo o oficiální součást vládní návštěvy, podloženou například pověřením či schválením vládou,“ konstatoval Zahradil.   

Ministr Pavel Bělobrádek jako první člen české vlády navštívil Sudetoněmecký dům v Mnichově
Zdroj: ČT24/ovb-online.de

Žádná domluva se Sobotkou nebyla

Bělobrádek na výzvy politiků později reagoval. „S premiérem jsme domluveni nebyli, uctil jsem památku obětí násilí především jako předseda KDU-ČSL a křesťan,“ napsal v textové zprávě zaslané ČTK. Zároveň zdůraznil, že Sudetoněmecké krajanské sdružení i jeho představitel Bernd Posselt již dříve učinili gesto a vzdali se majetkových nároků.

„Taková gesta smíření, jaké učinil Pavel Bělobrádek, pomáhají zlepšovat vztahy a patří do sjednocující se Evropy počátku 21. století,“ myslí si Sobotka. Zdůraznil ale, že vždy, když se připomíná památka obětí excesů divokého vyhánění, je třeba současně zdůraznit klíčový význam příčiny a následku v česko-německých vztazích. „Bylo to nacistické Německo, které rozbilo demokratické Československo a následně rozpoutalo druhou světovou válku,“ uvedl
premiér. „Často smutné události jara a léta roku 1945 byly následkem Mnichova, světové války vyvolané Hitlerem, tragédií Lidic, Ploštiny, Terezína či Kobylis, celé šest let trvající bezohledné nacistické perzekuce a nesvobody,“ dodal.

Kalousek volá po definitivním smíření

To Kalouskovi se Bělobrádkův krok jeví jako gesto smíření a má jeho podporu. „Toto gesto od místopředsedy vlády je na místě a myslím, že bychom měli hledat cestu k vzájemné komunikaci a definitivnímu smíření,“ prohlásil bývalý ministr financí. „Je bohulibé a chvályhodné, uctí-li člověk nevinné oběti. Jako křesťan pak obzvláště, jsou-li obětí naší vinou,“ konstatoval předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.   

Bělobrádek navštívil Sudetoněmecký dům v rámci své dvoudenní cesty po Bavorsku. Jejím hlavním cílem bylo prohloubení vědecké a výzkumné spolupráce Česka a největší německé spolkové země. Bělobrádkova návštěva se podle Oberbayerisches Volksblatt uskutečnila zcela spontánně poté, co Sobotka musel odříct kvůli řecké krizi svou cestu do Bavorska plánovanou na červen. Posselt prý pak požádal Bělobrádka, jestli by nemohl přijet on. 

Výročí odsunu Němců ze severní Moravy a Slezska
Zdroj: ČT24

Normalizace česko-bavorských vztahů je v plném proudu 

O normalizaci vztahů Česka a Bavorska, které je tradičním patronem sudetských Němců, se zasadili současný bavorský premiér Horst Seehofer a bývalý český ministerský předseda Petr Nečas. Seehofer v prosinci 2010 přijel na návštěvu Česka, Nečas pak v únoru 2013 promluvil v bavorském parlamentu, kde sudetské Němce označil za krajany a bývalé spoluobčany.  

Loni v prosinci Seehofer s premiérem Bohuslavem Sobotkou otevřeli v Praze bavorské zastoupení v Česku. SdL pak letos vypustilo ze svých stanov požadavek na vrácení majetku zkonfiskovaného vysídlencům po druhé světové válce.