Za přestřelkou v Mukačevu je zřejmě boj pašeráků o zisky

Mukačevo - Ukrajinský prezident Petro Porošenko pokračuje v čistce v Zakarpatské oblasti. Po víkendové střelbě v Mukačevu vyměnil gubernátora regionu a šéfa lokální administrativy. V pozadí střetu ultranacionalistů z Pravého sektoru s místním politikem zřejmě stojí spor o zisky z pašování cigaret. Při incidentu zemřeli tři lidé.

Pašeráci ze západní Ukrajiny jsou vynalézaví – využívají tunely s kolejnicemi i kluzáky. Odvětví kralují kriminální gangy. „Místní politické elity napojené na dva velké klany jsou schopné pašovat ve velkých objemech. Zformovala se tu mafie, nelegální převoz zboží kryjí policejní důstojníci, žalobci i příslušníci tajné služby,“ podotkl ukrajinský novinář Pavlo Gomonaj.  

Pašuje se dřevo nebo jantar. Nejčastějším kontrabandem jsou ale cigarety. V ukrajinském obchodě stojí cigarety zhruba dvacet korun - v Evropské unii nejméně třikrát více. Pro pašeráky je to mocné lákadlo. „Zhruba sedmdesát procent kontrabandu putuje do Evropy přes oficiální hraniční přechody,“ upozornil Gomonaj.  

Ukrajinská policie se v Mukačevu střetla s Pravým sektorem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Víkendová přestřelka v Mukačevu prý byla bojem pašeráků. Odehrála se před sportovním komplexem, který patří zákonodárci Mychajlo Laňovi. Politikovi, který údajně řídí jeden z klanů. Ten ale vinu odmítá. „Chtějí na mě něco mít. Tak co řeknou? Zabývá se pašeráctvím. Nikdo nikdy neukázal důkazy o tom, že jsem něco pašoval,“ konstatoval Laňo. 

Na západě Ukrajiny je pašování tradiční způsob obživy. Kontraband míří na Slovensko, do Polska a Maďarska, kde se poptávka po cigaretách z Ukrajiny zvýšila poté, co vláda zavedla na prodej tabáku tvrdý monopol. 

Pořádek přijel na západ země udělat i Porošenko, který vyměnil gubernátora a propouští celníky. Odejít musel i šéf regionální administrativy Vasyl Hubal. „Mohu se vší odpovědností říci, že úředníci podléhající prezidentovi se v tomto kraji rozhodně nezabývají pašováním,“ hájil se Hubal. Obyvatelé regionu ale politikům nevěří – pašováním se totiž živí mnoho jejich příbuzných.