USA zatím nevyškrtly KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus

Washington - USA zatím nerozhodly o dočasném vyškrtnutí Severní Koreje ze seznamu zemí podporujících terorismus. Podle mluvčího ministerstva zahraničí USA Seana McCormacka dnes šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová jednala o KLDR se svými protějšky z Číny, Japonska a Jižní Koreje. Podobné rozhovory povede v příštích dnech i s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Vymazání KLDR z amerického seznamu zemí podporujících terorismus by Pchjongjangu mimo jiné umožnilo žádat o půjčky u mezinárodních institucí.

Deník The Washington Post dříve s odvoláním na nejmenované zdroje blízké americké vládě informoval, že by USA mohly Koreu ze seznamu vyškrtnout už dnes a tento krok by tak byl součástí snahy udržet v platnosti a chodu jadernou dohodu s KLDR.

Severní Korea ve čtvrtek zakázala inspektorům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) přístup do svého jaderného komplexu v Jongbjonu. KLDR také podle nových údajů jihokorejských tajných služeb rozmístila na svém západním pobřeží více než desítku raket, které zřejmě hodlá v nejbližší době odpálit. USA proto KLDR ve čtvrtek varovaly, aby na Korejském poloostrově nevyvolávala další napětí.

Pchjongjang už před dvěma týdny nechal odstranit monitorovací kamery a pečeti MAAE z reaktoru v Jongbjonu a informoval inspektory, že se chystá vrátit do něj nukleární materiál. Inspektoři nicméně dosud mohli působit v ostatních částech jaderného komplexu.

KLDR, která se v rámci šestistranné dohody s USA, Čínou, Ruskem, Japonskem a Jižní Koreou v únoru 2007 zavázala ukončit svůj jaderný program výměnou za energetickou a potravinovou pomoc, letos v červnu demonstrativně odstřelila chladicí věž reaktoru v Jongbjonu. V září ale začala s obnovou zařízení vyrábějícího plutonium, které je nutné pro sestrojení jaderné bomby. Svůj krok zdůvodnila tím, že USA nesplnily závazek ze šestistranných jednání a nevyškrtly ji ze svého seznamu zemí podporujících terorismus.