Vyšetřování MH17: Putin si stěžuje na úniky do médií

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin si postěžoval na mediální úniky, které doprovázejí vyšetřování loňské nehody letu MH17 nad Ukrajinou. V rozhovoru s nizozemským premiérem se také ohradil proti návrhu na zřízení zvláštního tribunálu OSN pro potrestání viníků katastrofy.

Diskuze mezi oběma politiky proběhla telefonicky. „Putin podrobně vysvětlil ruské stanovisko ohledně předčasné a kontraproduktivní iniciativy několika zemí, včetně Nizozemska, na zřízení mezinárodního tribunálu pro stíhání osob zodpovědných za zničení malajsijského letounu,“ uvedl Kreml o rozhovoru s premiérem Markem Ruttem. 

Podle prezidenta by rozhodování o soudních mechanismech mělo předcházet ukončení mezinárodního vyšetřování, a to by v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN mělo být „zevrubné a objektivní, nezávislé a nestranné“. Putin také upozornil na nepřípustnost různých mediálních úniků, „které mají otevřeně politický charakter“. Telefonát se podle Kremlu uskutečnil na nizozemský návrh.

I po roce jsou v místech havárie k nalezení zbytky letadla
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova by zvláštní tribunál pracoval pod vlivem USA, které by se snažily zasáhnout do výsledků vyšetřování. „Zdá se, že (tribunál) by měl potrestat ty, o jejichž vině Washington rozhodl,“ uvedl.

Ve středu americká televize CNN zveřejnila některé podrobnosti pracovní verze závěrečné zprávy nizozemských vyšetřovatelů. Důkazy prý svědčí o tom, že letadlo malajsijských aerolinek s 298 lidmi na palubě sestřelili proruští povstalci. Zdroj blízký vyšetřovatelům CNN řekl, že zpráva mapuje let MH17 minutu po minutě a popisuje, odkud přesně byla raketa vypálena a kdo toto území v tu dobu ovládal. To prý ukazuje na proruské rebely.

Boeing se zřítil u ukrajinské vesnice Hrabove v Doněcké oblasti na území ovládaném proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Na palubě bylo celkem 298 lidí (283 cestujících a 15 členů posádky), z toho 193 Nizozemců. Neštěstí nikdo nepřežil. 

Ukrajina a Spojené státy tvrdí, že malajsijský boeing sestřelili separatisté raketou dodanou z Ruska, zatímco Moskva z neštěstí obviňuje ukrajinskou armádu. Jelikož dvě třetiny z obětí tvořili Nizozemci, vyšetřování vedou nizozemské orgány.