Pozůstalí obětí z MH17 žalují exvůdce separatistů o 22 miliard

Kyjev/Londýn – I když vyšetřovací zpráva stále čeká na zveřejnění, pozůstalí po obětech letu MH17 mají jasno. Téměř po roce od pádu malajsijského boeingu nad Ukrajinou podali žalobu na někdejšího vůdce separatistů Igora Girkina-Strelkova. Podle nich nese za sestřelení letadla s 298 lidmi na palubě odpovědnost.

Pozůstalí požadují 900 milionů dolarů (asi 22 miliard korun), napsal dnes britský list The Daily Telegraph na svém webu. Žaloba byla podle listu podána ve středu v Chicagu ve jménu pozůstalých po 18 cestujících a opírá se o vyjádření Girkinovy jednotky na ruské sociální síti po sestřelu: „Varovali jsme je - nelítejte po našem nebi.“ Girkin alias Strelkov podle žaloby působil u povstalců s požehnáním Kremlu, když jeho jednotka sestřelila Boeing 777 letící z Amsterdamu do Kuala Lumpuru.

Rebelové se tehdy zprvu domnívali, že sestřelili transportní letoun ukrajinského letectva. Vzkaz byl vymazán vzápětí poté, co se ukázalo, že rebelové nejspíše omylem sestřelili boeing namísto antonova. Veřejně ale separatisté vždy popírali odpovědnost za zkázu MH17.

Současné obvinění tak rovněž odmítli. „Vyšetřování ještě není ukončeno. Jakákoli obvinění a žaloby jsou dosud neopodstatněná,“ řekl agentuře Interfax jménem doněckých separatistů Eduard Basurin. Sám Girkin na internetu ironicky napsal, že se cítí být skoro miliardářem, protože „dlužit 900 milionů je skoro totéž jako mít stovky milionů“. Kritizoval západní žalobce, jejichž „celá morálka a všechny 'společné lidské hodnoty' mají peněžní vyjádření“.

Igor Strelkov
Zdroj: Dzhavakhadze Zurab/ČTK/ITAR-TASS

Igor Girkin-Strelkov

  • Do konce srpna 2014 byl hlavní velitel povstalců Doněcké oblasti.
  • Sám sebe označoval za profesionálního agenta tajných služeb, nikoli vojenského velitele.
  • Bývalý dlouholetý příslušník ruské kontrarozvědky FSB a vojenské rozvědky GRU působil podle svého vyjádření v bojových operacích v Bosně a v Podněstří i v obou čečenských válkách.
  • Podle posledních známých informací z konce listopadu žije v Moskvě.

Žaloba obviňuje také Kreml, že je za neštěstí spoluodpovědný, a to nejen kvůli Girkinovi, ale i údajnému dodání rakety, která boeing sestřelila.

CNN ve středu přinesla informaci o tom, že podle expertů za nehodu skutečně mohou povstalci. Odkazuje se na návrh vyšetřovací zprávy, ke kterému má přístup.

Advokát Floyd Wisner se při podání žaloby opírá o americký zákon o ochraně obětí mučení, který umožňuje soudit občany cizích zemí. V žalobě podle Wisnera „nejde o peníze“, ale má přimět Girkina zodpovědět otázky pozůstalých a také přinutit Rusko, aby spolupracovalo s mezinárodní justicí. Žalovány - ve jménu jedné vdovy - jsou také malajsijské aerolinky za to, že letěly přes zónu válečného konfliktu. Malaysia Airlines se zdržely vyjádření. 

Výsledky oficiálního vyšetřování, svěřeného Nizozemsku kvůli národnosti většiny obětí, ještě nebyly oznámeny. Vyšetřovatelé se údajně přiklánějí k verzi, že letadlo zničila raketa odpálená z povstaleckého území, zatímco Moskva se pokouší svalit vinu na Ukrajince. 

Malajsie v těchto dnech na půdě Rady bezpečnosti OSN předložila oficiální návrh, aby o viníkovi katastrofy rozhodl mezinárodní soudní tribunál. Rusko ale návrh, který podporuje i Nizozemsko a Ukrajina, odmítá - a disponuje právem veta. O rezoluci by se podle médií mohlo hlasovat příští úterý.