Ajatolláh Chameneí krotí optimismus z jaderné smlouvy

Teherán - Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí má výhrady k jaderné dohodě mezi Teheránem a šesti světovými mocnostmi. V dopise prezidenta Hasana Rouháního varoval, že se nedá vyloučit porušení smlouvy ze strany západních států. Jeho postoj je v rozporu s optimismem íránské diplomacie i prezidenta samotného.

Text úterní dohody, která umožňuje kontrolu íránského jaderného programu výměnou za zrušení sankcí, se musí podle Chameneího detailně prozkoumat, aby ho západní státy nemohly porušovat. Chameneí nicméně označuje podpis dohody jako důležitý krok. „Text ale musí být pečlivě prozkoumán a musejí být provedeny nezbytné právní procedury, aby smlouvu druhá strana po ratifikaci nemohla porušit. (…) Některé ze šestice mocností nejsou důvěryhodné,“ píše duchovní vůdce.

Rouhání v úterý v komentáři ke smlouvě uvedl, že žádný dokument není dokonalý, ale smlouva je „politickým vítězstvím“ pro Írán, který už nebude označován za světovou hrozbu. „Tato dohoda je v dějinách světové diplomacie bezprecedentní úspěch. Ruší veškeré výhrůžné rezoluce Rady bezpečnosti OSN a otevírá dveře ke spolupráci s Íránem, dokonce i v jaderné energetice,“ konstatoval prezident.

Smlouva s Íránem, která blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za uvolnění mezinárodní sankcí, byla uzavřena v úterý po mnohaletém úsilí vyjednavačů z USA, Británie, Francie, Ruska, Německa, Číny, Íránu a Evropské unie. Dosažení dohody vyvolalo široký mezinárodní souhlas, dokument tvrdě kritizoval jen Izrael. Smlouvu ocenili ve středečním telefonátu i ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Barack Obama, kteří „zdůraznili roli rusko-amerického dialogu při zajištění bezpečnosti a stability ve světě“.

Podle saúdského prince způsobí dohoda s Íránem pohromu

Dohoda umožní Teheránu získat jadernou bombu a v regionu „způsobí pohromu“, uvedl naopak vlivný saúdskoarabský princ Bandár bin Sultán, bývalý šéf saúdskoarabských tajných služeb a synovec krále Salmána. Ze své funkce odstoupil před rokem poté, co pomáhal organizovat pomoc Rijádu pro syrské rebely bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada, kterého podporuje Írán. „Dohoda způsobí pohromu na Blízkém východě, který už se nyní nachází v katastrofální situaci, přičemž Írán je významným hráčem, který se podílí na destabilizaci regionu,“ uvedl Bandár.

Rijád dosud oficiálně reagoval na uzavření dohody s Teheránem jen krátkým prohlášením zveřejněným v úterý večer. Uvedl v něm, že podporuje jakoukoli smlouvu, která zabrání Íránu získat atomovou bombu, zdůraznil důležitost přísných inspekcí íránských jaderných zařízení a možnost znovuzavedení sankcí proti Teheránu. Pokud jde o neoficiální reakce, saúdští představitelé i média blízká vládnoucí rodině vystupovali proti dohodě s tím, že jen povzbudí Írán, aby ještě více podporoval nejrůznější milice působící v regionu.