Reakce na evropský summit: Řecká vláda se rozpadá

Atény - Reakce na vyostřený průběh nedělního summitu eurozóny, která požaduje po Řecku tvrdá opatření k obnovení vzájemné důvěry, jsou mezi Řeky smíšené. Na politické scéně kulminuje rozčarování, zejména v rozpadajícím se vládním táboře.

Politické postoje k jednání v eurozóně kopírují u většiny stran to, jak se zachovaly při sobotním hlasování parlamentu, kde vládní koalice společně s proevropskou opozicí podpořila vyjednávací úsilí premiéra Alexise Tsiprase. Ve vládním táboře, ve kterém se už objevily první trhliny, se nyní vytvářejí další propasti.

Požadavky euroskupiny tak dále štěpí vládní Syrizu. Její radikální křídlo reformy důrazně odmítá, což premiéra Tsiprase staví do složité pozice. Názor, že rozkol ve straně neustojí a padne s ním i celá vláda, už není ojedinělý.

V Tsiprasově levicové formaci stále ostřeji proti eurozóně vystupuje krajně levicová platforma, k níž se nepřímo hlásí i předsedkyně parlamentu Zoi Konstantopuluová, která vyzvala k „ozbrojenému odporu proti evropským vyděračům“.

Vůdce koaličních Nezávislých Řeků Panos Kammenos naznačil možnost opuštění vlády, když prohlásil, že jeho strana nepřijme nic, co by přesahovalo návrhy, s nimiž Tsipras odletěl do Bruselu. Je přitom jasné, že podmínky věřitelů jsou tvrdší, než si vláda dokázala představit. Spekuluje se, že Tsipras bude nucen vyhlásit předčasné volby.

Jacques Rupnik: Řecko se může politicky zvrhnout (zdroj: ČT24)

Politolog Jacques Rupnik varuje před možnými důsledky pádu Tsiprasovy vlády. „Za poslední léta padla sociální demokracie, pravice byla poražena před půlrokem a nastoupila levicová Syriza, která odmítala úsporná opatření. A pokud ona selže, kdo zbyde na scéně? Krajní pravice, to znamená Zlatý úsvit. Toho se velmi obávám,“ říká Rupnik.

Všichni jsou zaskočeni

„Všichni v Řecku jsou zaskočeni přísností a tvrdostí vyjednávání v Bruselu a požadavků, kterým Řecko čelí,“ informuje zpravodaj ČT z Atén Zdeněk Fučík. V řeckých televizních stanicích a rozhlasových stanicích se vedou rozohněné diskuse zejména mezi příslušníky jednotlivých stran. Zástupci současné vládní koalice a opozice, která byla dřív u moci, se vzájemně obviňují z odpovědnosti za vzniklou situaci.

Řekové se přou, zda je vůbec možné požadované podmínky eurozóny splnit sérií rychle odsouhlasených zákonů za pouhé tři dny. Věřitelé chtějí podle všeho na splnění ultimáta čekat jen do středy. Živé reakce jsou také na internetu, kde odpůrci dalších úsporných opatření a Tsiprasovi obdivovatelé vyzývají premiéra, aby v ničem neustupoval, urychleně opustil summit a hrdě s hlavou vztyčenou se vrátil do vlasti. Jeho odpůrci mu naopak vyčítají, že svým „fanfarónstvím“ přivedl zemi na pokraj záhuby.

Vydáno pod