Supertajfun v Číně: Úřady evakuovaly přes milion lidí

Peking – Čínské úřady evakuovaly před blížícím se supertajfunem Chan-hom asi 1,1 milionu lidí. Bouře už odpoledne zasáhla východní pobřeží nedaleko Šanghaje a může být nejsilnější za poslední desítky let. Úřady také zrušily stovky leteckých spojení a skoro 30 tisíc lodí dostalo příkaz vrátit se do přístavů. Informovaly o tom tiskové agentury. V provincii Če-ťiang bude také až do neděle zrušeno více než 100 vlakových spojení, stejně jako autobusové linky a přívozy.

Supertajfun v pátek zasáhl svým okrajem japonský ostrov Okinawa, kde si vyžádal přes dvě desítky zraněných, a další čtyři lidé utrpěli zranění na Tchaj-wanu. Postihl také Filipíny, kde si vyžádal pět obětí.  

Dnes odpoledne dorazil tajfun na východní pobřeží Číny jižně od Šanghaje. Před vstupem na pevninu mu stálo v cestě ostrovní město Čou-šan nedaleko Ning-po v provincii Če-ťiang. Podle meteorologů tajfun provázejí větry s rychlostí v nárazech až 200 kilometrů
v hodině. Tajfun by mohl být nejsilnější v Číně od půlky minulého století.

Své domovy muselo opustit přes 850 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Už začátkem tohoto týdne Čína musela evakuovat 56 tisíc lidí v provincii Kuang-tung na jihu země kvůli jinému tajfunu Linfa. „Vypadá to, že Chan-hom způsobí větší škody než tajfun Linfa. Jeho síla je stále větší a provází ho silné deštové bouře,“ varuje hlavní meteorolog z národního meteorologického centra Gao Shuanzhu.